Upozorenje stručnjaka: Ova četiri prehrambena proizvoda u prodavnici nikad ne bi kupili

0
Radiosarajevo.ba
Upozorenje stručnjaka: Ova četiri prehrambena proizvoda u prodavnici nikad ne bi kupili
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Kupovina / Namirnice

Inspektori za kvalitetu hrane su identificirali četiri prehrambena proizvoda koji predstavljaju potencijalnu opasnost za potrošače, upozoravajući na potrebu opreza pri konzumaciji.

Na vrhu liste spomenutih proizvoda je sirovo, nepasterizirano mlijeko. Iako neki tvrde da sirovo mlijeko ima zdravstvene dobrobiti, stručnjaci ističu da nedostatak pasterizacije predstavlja rizik za potrošače, s obzirom na mogućnost prisustva štetnih klica kao što su salmonela, E. coli i listerija.

Također, klice poput klica rotkvice, lucerne i djeteline, koje se smatraju hranjivim dodatkom jelima, također mogu sadržavati štetne bakterije poput E. coli i salmonele. Iako postoji niz uzgajivača klica koji se posvećuju čišćenju i sanitaciji, potrošačima se savjetuje da temeljito operu klice prije konzumacije kako bi se smanjila vjerojatnost bolesti izazvane hranom.

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Drugi proizvod koji izaziva zabrinutost su prethodno narezani proizvodi koji se nude u trgovinama. Konzumiranje već narezanih proizvoda može izložiti potrošače riziku od mikroba, s obzirom na neizvjesnost oko higijenskih praksi tokom procesa rezanja.

Nadalje, odjel s vrućom hranom predstavljaju četvrti zdravstveni rizik, gdje je održavanje odgovarajuće temperature ključno za sprječavanje rasta bakterija. Stručnjaci za sigurnost hrane naglašavaju važnost provjere čistoće odjel s vrućom hranom i osiguranja da su namirnice pohranjene i poslužene na sigurnim temperaturama kako bi se smanjio rizik od bolesti koje se prenose hranom, piše Express

Stoga, potrošačima se savjetuje da budu oprezni pri kupnji i konzumiranju spomenutih proizvoda te da pridržavaju sigurnosnih smjernica kako bi zaštitili svoje zdravlje. Ova upozorenja ukazuju na važnost pažljivog odabira hrane i mjera predostrožnosti u svakodnevnoj prehrani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije