Ubijena najveća anakonda na svijetu: Svi se nakon samo pet sedmice opraštaju od ove posebne vrste

1
Radiosarajevo.ba
Ubijena najveća anakonda na svijetu: Svi se nakon samo pet sedmice opraštaju od ove posebne vrste
Foto: Printscreen / Najveća zmija na svijetu

Svijet je prije samo pet sedmica saznao da postoji skoro 7-metarski primjerak anakonde u brazilskoj prašumi, a prizor kako kraj nje bez straha pliva nizozemski biolog Freek Vonk (40) ostavio je gledaoce bez riječi.

Nažalost, spoznaja da postoji slobodna u prirodi vjerovatno najveća zmija na svijetu bila je previše za neke. Tijelo Ane Julie, kako su joj naučnici dali ime, pronađena je u nedjelju u rijeci Formoso u ruralnom području Bonita, u južnom Brazilu. Vjeruje se kako su je ubili lovci.

O smrti Ane Julije, oglasio se i nizozemski biolog Freek Vonk čiji snimak plivanja je obišao svijet. U trenutku kad je on napisao svoj post na društvenim mrežama, smrt vjerovatno jedne od najvećih, ako ne i najveće zmije, koja trenutno postoji na planeti nije bila zvanično potvrđena.

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

"S puno boli u srcu želim vas obavijestiti da je moćna velika zelena anakonda s kojom sam plivao pronađena mrtva u rijeci ovog vikenda... Čuo sam iz raznih izvora da je ubijena, iako zvaničnog izvještaja još nema potvrde o uzroku smrti. Tako sam tužan i tako ljut u isto vrijeme! Kakav tužan i tragičan gubitak. I koliko moraš biti bolestan da to radiš tako lijepoj i posebnoj životinji? Ovo je tako inspirativno i tužno", naveo je i potvrdio kako je riječ o primjerku zmije koji je dug gotovo sedam metara.

"Koliko znamo, bila je super zdrava i još uvijek u naponu života, pa je u nadolazećim godinama mogla dati mnogo potomaka. Budući da nema mnogo ovih kolosalnih džinovskih zmija koje plivaju uokolo, udarac biorazličitosti (a posebno ovoj specifičnoj vrsti) je golem", rekao je i napomenuo kako je bilo posebno provoditi vrijeme s njom na dnu rijeke.

Radnici čistili kauč, a onda iz njega ispalo ovo: 'Skoro smo dobili srčani udar'

Radnici čistili kauč, a onda iz njega ispalo ovo: 'Skoro smo dobili srčani udar'

"Plivao sam pored nje najmanje sat. A intrigantno je bilo to što je djelovala potpuno neuznemireno mojom prisutnošću. Jedino što je odavalo da me uopće primijetila je činjenica da bi povremeno isplazila jezik da pokupi neke mirise da nanjuši šta se događa. Osim toga, samo je radila svoje. Ovo je zaista bila strašna zmija, posebna, i ovo nije zaslužila", napisao je na Instagramu i istakao kako se nada da će počinitelji biti pronađeni i procesuirani jer takvo ponašanje, kako navodi, mora biti najstrože kažnjeno.

Otkriće sjeverne zelene anakonde objavljeno je 16. februara u naučnom časopisu Diversity. Glavni autor studije profesor Jesus Rivas objasnio je da su prvi put shvatili da postoji više od jedne vrste zelene anakonde prije više od 15 godina, te je zajedno sa svojom suprugom dr. Sarah Corey-Rivas krenuo analizirati biološke uzorke kako bi pronašli genetske razlike i na taj način potvrdili njihove sumnje.

"Proučavam anakonde 32 godine pa se postavlja pitanje koliko još vrsta postoji za koje ne znamo", rekao je profesor za medije.

Grupa naučnika, predvođena profesorom Bryanom Fryjem, koji je jedan od koautora studije prof. Rivasa, otkrila je ovu skoro deset miliona godina staru vrstu uz pomoć domorodačkog naroda Huaorani (Waorani) dok su snimali seriju Pole to Pole s glumcem Willom Smithom, koja se emituje na National Geographicu, a vodi je dobitnik Oscara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije