U Senegalu će biti posađeno 80 miliona stabala

Radiosarajevo.ba
U Senegalu će biti posađeno 80 miliona stabala
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U Senegalu će biti posađeno 80 miliona stabala mangrova. Na taj način će se ova zemlja boriti protiv negativnih klimatskih promjena.

Cilj je zaštititi najznačajnije poljoprivredne površine, posebno one na kojima se uzgaja riža, navode iz Svjetskog ekonomskog foruma.

Šume mangrova su bile ugrožene do kritične razine. Do 2006. godine je uništeno odnosno nestala površina šume jednaka onoj od 55.000 fudbalskih terena. Najznačajniji uzroci su suše i deforestacija.

Zbog toga su se u Senegalu odlučili na najveću do sada reforestaciju. Namjera je zasaditi drveća na površini od deset hiljada hektara u sljedećih 20 godina. U tome će svoj doprinos dati stotinu hiljada ljudi iz 350 sela. To će omogućiti nastanak 18.000 tona ribe godišnje, a što će značiti i više hrane za stanovništvo. Ali, ne samo to. Šume će apsorbirati četiri puta više karbona u odnosu na prašume.

Smatra se da je to ključno za život na priobalnim područjima države jer će se smanjiti erozija tla, koja se dešava tokom vremenskih nepogoda, te zaštititi stanište za dvije hiljade vrsta.

Iz Svjetskog ekonomskog foruma su ukazali da je nestanak ove vrste šume uzrokovao to da voda bude slanija. Za posljedicu je to imalo propadanje farmi na kojima se uzgaja riža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije