U Rumuniji testirali napitke koji su vrlo popularni i u BiH: 'Ovo nije ni blizu šta treba piti'
Veliki prehrambeni skandal potresa Rumuniju. Glavni je akter jedan veoma blagotvoran mliječni napitak za koji su Rumuni sada otkrili kako zapravo uopće ne zaslužuje nositi taj pridjev.
Njihove su novine Observator, naime, čitateljima odlučile razotkriti što zapravo kupuju kad u trgovinama odabiru kefir, a rezultati su pokazali kako polovina proizvoda uopće ne sadrži glavni sastojak koji kefir čini tako posebnim, i da to istovremeno uopće nije protuzakonito jer je država proizvođačima omogućila da se malo udalje od originalne recepture, prenosi Jutarnji list.
E sad, zašto su odabrali kefir?
Lino i dm udružuju snage za podršku Roditeljskim kućama u Sarajevu i Tuzli
Pa zato što je, kad su u pitanju mliječni napici, kefir vjerojatno najbolji jer je riječ o probiotičkom napitku koji, u originalnoj, kavkaskoj verziji, sadrži specifične bakterije i kvasac koji osiguravaju zdravlje crijeva.
Kefir je gladak i kremast, povećava razinu serotonina, pomaže u probavnim procesima i imunitetu, a onaj originalni ima i do 60 više sojeva korisnih bakterija od ostalih napitaka kao što su jogurti ili kisela mlijeka.
"Ono što kefir čini posebnim jest kefirni kvasac, tibetanska gljiva koja donosi mnogo više koristi od običnog jogurta", istaknuo je za rumunjski Observator doktor Mihail Pautov iz kompanije Medicool.
Novinari su stoga iz lokalnih trgovina nasumično odabrali osam vrsta kefira od različitih proizvođača, i to artikala kojima je cijena varirala od tri (1,15 KM) do sedam (2,70 KM) rumunskih leja.
Kupljene proizvode potom su odnijeli u laboratorij u kojemu su testirali njihov sadržaj te dobili rezultate koji su ih iznenadili.
Analizirali su kiselost proizvoda, sadržaj mezofilnih bakterija mliječne kiseline te količinu kvasca specifičnog za ovaj tip proizvoda, a pokazalo se kako tek četiri od analiziranih uzoraka sadrže kvasac, a u ostalima su nađene tek bakterije mliječne kiseline.
Otišao u Dubai i popio kafu i Coca-Colu, iznenađen cijenama: ‘Ovo nisam očekivao’
"To znači da je polovina proizvoda zapravo obična mlaćenica", navodi Observator.
Zanimljivo, stvar nije nelegalna - naime, rumunski propisi, kazao je Alexandru Ciric, profesor s Politehničkog sveučilišta u Bukureštu, ne obavezuju proizvođače da u kefir stavljaju kvasac, što znači da formalno-pravno nije riječ o prevari, ali proizvodi bez kvasca definitivno nemaju isti blagotvorni učinak na organizam kao što to imaju oni koji ga sadrže.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.