Savjeti / U proljeću je zdravlje: Da li znate šta sve liječi jorgovan

02. 04. 2017. u 20:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Jorgovan je jedan od najprepoznatljivijih proljetnih cvjetova, no da li ste znali da u svojim cvjetovima, listovima i stabljici skriva brojna ljekovita svojstva.

Veoma je popularna biljka u homeopatiji, a često se koristi za liječenje reumatskih bolesti i to naročito reume živaca, te za liječenje navale krvi u jetru. Također, povoljan je i za liječenje probavnih tegoba, kao što je diarea, prenosi Leaf.

Balkan se često naziva domovinom ovog cvijeta, stoga žitelji ovog poluotoka to itekako mogu koristiti, a sve što je potrebno za liječenje jeste cvijet, list, kora ili kora ljuske sjemena jorgovana.

Kora drveta i kora omotača ljuske sjemena koristi se za liječenje malarije i to povratne malarije sa simptomima groznice praćeno sa drhtavicom i visokom temperaturom.

Listovi se koriste za liječenje groznice i bolesti usta kod djece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo), tegobe probavnog sistema kao što su crijeva (slaba probava i pražnjenje crijeva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tijela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

Cvijetovi se koriste za liječenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine (listove kuvamo dok voda ne pocrni te se infuzija čaja koristi za obloge), posjekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće naročito u njezi lica (cvijetove kuvamo u mlijeku te stavljamo obloge na lice), kod tegoba probavnog sistema te tegoba disajnihorgana (kašalj, bronhitis), kao što su zatvor ili nadutost, neuralgije, tegobe očiju (glaukoma – oblog za oči) itd.

Ulje cvjetova jorgovana poznato je kao narodno sredstvo za masažu i liječenje reume kao i neuralgije živaca. U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu te za jačanje senzualnosti liječenja potištenosti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA