U ovoj gigantskoj zgradi živi 20.000 ljudi: Prizor je nestvaran, a stanari uopće ne moraju izlaziti

2
Radiosarajevo.ba
U ovoj gigantskoj zgradi živi 20.000 ljudi: Prizor je nestvaran, a stanari uopće ne moraju izlaziti
Foto: Screenshot/TikTok / Kolaž / Zgrada u Kini može primiti 20.000 stanovnika

U srcu Qianjiang Century Cityja, unutar središnje poslovne četvrti Hangzhoua, nalazi se Regent International, jedan od najvećih stambenih blokova u Kini.

Ovaj kolosalni kompleks, visok više od 200 metara i s više od 260.000 četvornih metara prostora, dom je za gotovo 20.000 stanovnika, a može ih primiti čak 30.000. Ono što ga čini jedinstvenim jest činjenica da njegovi stanovnici nikada ne moraju napustiti zgradu da bi zadovoljili svoje svakodnevne potrebe.

Regent International više je od običnog stambenog kompleksa; to je mikrosvijet koji pruža sve što je potrebno za život. Stanovnici imaju pristup širokom rasponu sadržaja, uključujući supermarkete srednje veličine, masivne restorane, brijačnice, salone za nokte, bazene i kafiće s pristupom internetu. Ovaj impresivni popis pogodnosti čini život unutar zgrade ne samo mogućim već i udobnim.

Zbog olujnog nevremena u Sarajevu palo drvo sa Žute tabije

Zbog olujnog nevremena u Sarajevu palo drvo sa Žute tabije

Za neke život u Regent Internationalu može se činiti kao ostvarenje utopijskog sna – sve što je potrebno nalazi se nadohvat ruke, bez potrebe za izlaskom i suočavanjem s gradskom gužvom i zagađenjem. Međutim, za druge ovakav način života može djelovati kao distopijska noćna mora, budući da je izoliran od vanjskog svijeta i prepušten ograničenom, umjetnom okruženju, napominje Unilad.

Zgrada je popularna među studentima, diplomantima i mladim stručnjacima. Mali stanovi bez prozora iznajmljuju se za oko 210 dolara mjesečno, dok veći stanovi s balkonima i prirodnom svjetlošću koštaju oko 570 dolara mjesečno. Regent International postao je viralan na društvenim mrežama zahvaljujući videima na TikToku koji prikazuju unutrašnjost zgrade i njene sadržaje. Snimke dronom otkrivaju nevjerojatnu veličinu i dizajn ovog arhitektonskog čuda.

Dizajn zgrade potpisuje Alicia Loo, glavna dizajnerica drugog svjetskog hotela sa sedam zvjezdica, Singapore Sands Hotela. Prvotno zamišljen kao hotel sa šest zvjezdica, Regent International danas služi kao stambeni kompleks koji se može pohvaliti hiljadama stanova. Jedan od ključnih razloga za ovakav dizajn je smanjenje prometa. Građevinska firma The Broad Group, koja je izgradila Regent International, procijenila je da će ovaj kompleks ukloniti najmanje 2000 automobila s ulica smanjujući potrebu za putovanjima na velike udaljenosti zbog svakodnevnih pogodnosti, zaključuje Unilad.

@fatheristheone

The Regent International apartment in Hangzhou, China is famous for having a lot of inhabitants comparable to a small town, around 20,000 #unreal #😎 #followme #love #free #forever #friends #earth #biggest#apartments#hangzhou #china

♬ original sound - father is the one

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije