U Nevadi počela prodaja marihuane u rekreativne svrhe, ogromni redovi

Radiosarajevo.ba
U Nevadi počela prodaja marihuane u rekreativne svrhe, ogromni redovi
Nevada je jutros postala peta američka savezna država u kojoj je dozvoljena prodaja marihuane u rekreativne svrhe.

Marihuanu uz ličnu kartu mogu da kupe građani koji imaju najmanje 21 godinu, prilikom jedne kupovine mogu da uzmu najviše 28 grama, a njeno konzumiranje dozvoljeno je samo u privatnom prostoru, piše britanski Independent.

Više od 42 miliona turista godišnje posjeti Nevadu, saveznu državu poznatu po hotelima i kockarnicama u njenom najvećem gradu Las Vegasu i očekuje se da će oni obavljati gotovo dvije trećine kupovina marihuane u toj državi.

Prodaja marihuane u specijaliziranim prodavnicama počela je odmah poslije ponoći, a ispred jedne prodavnice u Las Vegasu stotine ljudi su oduševljeno čekale u redu.

Birači u Nevadi glasali su prije osam meseci za legalizaciju marihuane koju odrasli građani mogu da kupe i u američkim saveznim državama Colorado, Oregon, Washington i Alaska, dok je njena prodaja još zabranjena na federalnom nivou.

Za pušenje marihuane na javnim mestima u Nevadi kazna je 600 dolara, a to uključuje i kockarnice, restorane, barove, parkove i koncertne hale. I vožnja pod dejstvom marihuane ostat će zabranjena.

Stručnjaci predviđaju da će tržište marihuane u Nevadi biti najveće u SAD, bar do januara kada treba da počne rekreativna prodaja kanabisa i u Californiji, javlja Independent.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije