Nevada u turističku ponudu uvrstila i uživanje marihuane

Fena
Nevada u turističku ponudu uvrstila i uživanje marihuane
The Fix / Ilustracija
Nevada, jedina država SAD-a gdje su ozakonjeni i kockanje i prostitucija, dodaje uživanje marihuane svom popisu dopuštenih poroka za odrasle , a prodaja bi trebala početi u subotu u desetinama prodavnica.

Zahvaljući glasovanju građana Nevade u novembru ta će se država pridružiti listi saveznih država koje dopuštaju prodaju za rekreacijsko uživanje marihuane.

Ovlaštene prodavnice marihuane moći će prodati do 28 grama za "rekreativno uživanje" osobama starijim od 21 godinu, najavila je Stephanie Klapstein, glasnogovornica odjela za porez Nevade, prenose mediji. 

Javno uživanje je i dalje zabranjeno a Nevada je uvela i nova pravila protiv jestivih oblika indijske konoplje koji bi mogli privući djecu, poput slatkiša u obliku voća koji sadrže kanabis. Nevada uz to uvodi i dodatni porez od 10 posto na prodaju marihuane uz redovan od 4,6 posto.

Nevada tek treba utvrditi konačan broj prodavnica koje će regulatori odobriti. Iz cijele države, po Klapestein čiji odjel nadzire tržište marihuane, pristiglo je 60 zahtjeva za licencu.

Očekuje se da će se mnoge od njih otvoriti u Las Vegasu, najvećem gradu Nevade i kockarskoj meki.

"Deset miliona posjetilaca godišnje iz svijeta i SAD-a iz prve ruke će se moći uvjeriti da reguliranje marihuane funkcionira", rekao je Mason Tvert, glasnogovornik skupine Marijuana Policy Project koja je zagovarala odluku donesenu na glasanju u novembru prošle godine.

Glasači u tri druge države, Kalifornija, Maine i Massachusetts, također su odobrili legalizaciju marihuane. Washington i Kolorado legalizirali su je 2012. godine, a poslije njih su to učinili Oregon i Aljaska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije