U meksičkoj džungli otkriven izgubljeni grad Maja s misterioznim karakteristikama

0
Radisarajevo.ba
U meksičkoj džungli otkriven izgubljeni grad Maja s misterioznim karakteristikama
Foto: University Of Houston / Izgubljeni grad

U četverosatnom letu visoko iznad džungle Campechea na meksičkom poluostrvu Jukatan otkriven je skriveni dragulj na tlu ispod izgubljenog grad koji je vjerovatno bio napušten prije više od 1.000 godina.

Sve je to djelo Huana Carlosa Fernandez-Diaza, docenta za građevinarstvo na Univerzitetu u Houstonu, koji je uočio ovaj grad u martu tokom vazdušnog arheološkog istraživanja tog područja.

Posljednju deceniju bio je pionir u arheološkoj primjeni LiDAR-a, a opremom za detekciju svjetlosti u vazduhu i za daljinsko mjerenje koja može pronaći strukture zaklonjene gustim krošnjama drveća i drugom vegetacijom - otkriveni su tragovi izgubljene civilizacije.

Nesreća u rudniku Mramor: Rudnik zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Nesreća u rudniku Mramor: Rudnik zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Arheolozi su nakon toga istraživali lokaciju, koju su nazvali Ocomtun, šest sedmica u maju i junu i pronašli strukture visoke 50 stopa (15,2 metra) koje liče na piramide, keramiku i gravure za koje vjeruju da datiraju između 600 i 900. godine naše ere.

Juan Fernandez - Diaz pregledavao je mape na svom kompjuteru.

"Kada vidimo (LiDAR) slike, možemo vidjeti da postoji nešto zadivljujuće, ali pravo otkriće se dešava nakon mnogo istraživanja", rekao je Fernandez - Diaz.

Naučnici zbunjeni: Unutar naše planete otkrivene "gigantske planine"?

Naučnici zbunjeni: Unutar naše planete otkrivene "gigantske planine"?

Dok je LiDAR otkrio lokaciju struktura, arheolog Ivan Šprajc — istraživač na Slovenačkoj akademiji nauka i umjetnosti (ZRC SAZU) - suočio se sa ogromnom preprekom kada je sa svojim timom otišao istražiti ovo područje.

Ocomtunove posebne karakteristike

Istraživači su morali da probiju put kroz gustu džunglu, koristeći mačete i motorne pile kako bi sjekli drveće i kroz drugu vegetaciju kako bi došli do onoga što Šprajc opisuje kao "glavnog lokaliteta".

"Kada smo tamo stigli vidjeli smo da su zgrade zaista ogromne", rekao je on.

Civilizacija Maja najpoznatija je po svojim piramidalnim hramovima i impresivnim kamenim strukturama koje su pronađene širom južnog Meksika, Gvatemale, Belizea, Hondurasa i El Salvadora.

Šprajc i njegov tim pronašli su tri trga sa velikim zgradama i terenom za igru. Rekao je da grad podsjeća na druge gradove Maja iz istog perioda, ali da ima "određene osobenosti".

"Na primjer, imamo nekoliko vrlo zanimljivih arhitektonskih kompleksa objekata koji su raspoređeni u gotovo koncentričnim krugovima. Tako da samo nagađamo šta bi ovo moglo biti. Možda pijace", rekao je.

Veliko otkriće: Naučnici otkrili način manipulisanja percepcijom vremena u mozgu

Veliko otkriće: Naučnici otkrili način manipulisanja percepcijom vremena u mozgu

Tokom istraživanja, Šprajc i njegove kolege izvršili su arheološko rekognosciranje i iskopali probnu jamu od dva metra sa dva metra, a pronađeni fragmenti keramike pomogli su im da shvate starost lokaliteta. Planiraju se vratiti sljedeće godine radi dalje istrage.

Transformativna tehnika

Tehnologija daljinske detekcije, koja je prvi put korištena u arheologiji na prelazu stoljeća, revolucionirala je ovu oblast, posebno za istraživače koji rade u gustim šumama koje je teško istražiti pješice, poput onih u srednjoj Americi, rekao je Šprajc.

"Sada možemo praktično da vidimo kroz vegetaciju", rekao je.

Iz aviona ili, u nekim slučajevima, drona, LiDAR senzor prati količinu vremena potrebnog svakom laserskom impulsu da se vrati i koristi te informacije za kreiranje trodimenzionalne mape okruženja ispod.

"Najjednostavnija analogija je poput igranja tenisa, znate, vi u suštini bacite lopticu na zid i vidite kako se loptica vraća i u osnovi mjerite vrijeme koje (treba) da ode do zida i vrati se. A budući da je laser, putuje brzinom svjetlosti", objasnio je Fernandez - Diaz.

Je li WHO otklonio veliku dilemu: Aspartam je "moguće kancerogen", ali ostaje siguran za konzumaciju

Je li WHO otklonio veliku dilemu: Aspartam je "moguće kancerogen", ali ostaje siguran za konzumaciju

On je mapirao više od 20.000 kvadratnih kilometara srednjoameričke džungle i bio uključen u 45 arheoloških projekata, uključujući otkriće najvećeg i najstarijeg hrama Maja u blizini Tabaska, Meksiko, i desetine hiljada struktura i naselja Maja u Gvatemalska džungla.

Razumijevanje ovakvih lokacija može rasvijetliti porijeklo gradova i života zajednice i da li su veliki građevinski projekti u prošlosti zahtijevali podršku moćnih elita i neke vrste centralizirane vlasti. 

Mogle bi potrajati godine da se potpuno iskopa Ocomtun i stekne dublje razumijevanje lokacije i zašto je napušteno. Mnoga nekada gusto naseljena naselja, posebno na južnom i centralnom poluostrvu Jukatan, napuštena su u periodu od oko 200 godina u 9. i 10. vijeku, rekao je on.

U toku saslušanje o NLO-ima i vanzemaljcima u američkom Kongresu: Grusch iznosi šokantne detalje!

U toku saslušanje o NLO-ima i vanzemaljcima u američkom Kongresu: Grusch iznosi šokantne detalje!

Šprajc je rekao da su ljudi napustili ove gradove zbog kombinacije razloga - iscrpljenosti tla, prenaseljenosti, depresije, dugotrajne suše i ratovanja - ali istraživači ne znaju koji je bio glavni uzrok ili slijed događaja.

Uprkos uzbuđenju otkrića, Fernandez - Diaz je rekao da to nije glamurozno djelo. Nema slika uživo za provjeru tokom leta. Niti u malom avionu nema kupatila.

"To je pomalo kao košenje trave – idemo u jednom smjeru, okrećemo se u paralelnom smjeru i ponavljamo to naprijed  -nazad da bismo dobili pokrivenost koju želimo", rekao je, piše CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije