U Jadranskom moru pronađen misteriozni uređaj: Težak 100 kg, ribari zbunjeni

Radiosarajevo.ba
U Jadranskom moru pronađen misteriozni uređaj: Težak 100 kg, ribari zbunjeni
Foto: Morski.hr / U Jadranskom moru pronađen misteriozni uređaj

Ribari broda Marian II u srijedu su između otoka Mljeta i otočića Svetog Andrije u dubrovačkim Elafitima sa 140 metara dubine izvukli neobičnu neidentificiranu plutaču s lancima i utegom koja je bila opremljena elektronskom opremom, piše Morski.hr.

"Cijelu zimu kočamo tu i ništa ovako nikad nismo uhvatili, a i gambeti i kadene (kopče i karike lanca) novo, sve se sjaji, a nije inox", priča za Morski.hr Darko Kunac Bigava iz Podgore, dodajući da ovaj uređaj očito nije bio dugo u moru.

Darko kaže da ova kutija nema oznaka, narančaste je boje, oko 130 cm promjera, teška oko 100 kg teška, a manji je uteg promjera 40×40 centimetara, da ga ni trojica ne mogu pomaknuti.

"Čini mi se da je neki uređaj za mjerenje s utegom da potone i ima onu električnu kuku da se opusti, pa da mogu uzeti podaci i da mogu promijeniti baterije", rekao je Kunac Bigava te dodao da i njega zanima ko je to tamo ostavio kako bi mu mogao adresirati naknadu štete od oko 20.000 kuna (oko 5.000 KM) koja se dogodila paranjem mreža.

Nakon što su fotografije uređaja objavljene na društvenim mrežama, među ribarima se razvila i teorija da su uređaj u moru ostavili Amerikanci ili da im je ostao greškom. Korisnici društvenih mreža sugerirali su da je moguće da se radi o nekakvom stacionarnom oceanografskom instrumentu.

Portal Morski u utorak je primio i zanimljivu poruku od jednog čitatelja:

"Štovani, pošto se vi često bavite morskom problematikom, možda ste upućeni i u ovo neuobičajeno kretanje broda USNS Bruce Heezen u našim vodama. Ovo vam pišem ponukan raspravom između nas par prijatelja koji počesto prate promet na AIS-u."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije