U inat okupatorima: U svetom islamskom gradu čuva se stoljetna tradicija

Anadolija
U inat okupatorima: U svetom islamskom gradu čuva se stoljetna tradicija
Foto: AA / Musaherati u Jerusalemu

Palestinski volonteri i dalje održavaju tradiciju ramazanskih bubnjeva u okupiranom Istočnom Jerusalemu, uprkos pritiscima izraelske policije.

Ramazanski bubnjari u Starom gradu, u Istočnom Jerusalemu, nailaze na neodobravanje izraelskih snaga u njegovanju tradicije stare nekoliko stoljeća.

Svakoga jutra, prije svitanja, uskim sokacima starog dijela Istočnog Jerusalema, osvijetljenim raznobojnim ramazanskim svjetiljkama, odzvanja glas "museharata" koji podsjećaju muslimane da je vrijeme sehuru, obroku kojim se započinje ramazanski post. 

Musaherati (oni koji pozivaju na sehur) su u Jerusalemu, baš kao i u ostatku arapskog svijeta, tradicija stara nekoliko stoljeća.

Odjeveni su u tradicionalne arapske čakšire, sa bijelom tunikom i pojasom, crno-bijelom palestinskom maramom "kefijjom", koja je postala simbol palestinske nacionalne borbe.

Izraelski vojnici i doseljenici, kao i većinu palestinskog stanovništva u Jerusalemu, često ih uznemiravaju, a neki im čak i prijete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije