U Beču postoji bolnica za plišane igračke

Radiosarajevo.ba
U Beču postoji bolnica za plišane igračke
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Bolnica za plišane igračke u Beču

Bečki mališani su i ove godine u posebnoj bolnici mogli liječiti svoje plišane igračke. Radi se o uspješnom projektu kojim se kod djece u dobi od 4 do 8 godina želi umanjiti strah od ljekarskih pregleda, a nastao je u saradnji bečkog Medicinskog univerziteta (MedUni Wien), Udruženja austrijskih studenata medicine (AMSA), Bečke ljekarske komore, zdravstvene organizacije Johanniter i Akademskog strukovnog udruženja austrijskih farmaceuta (AFÖP), saopšteno je iz Grada Beča.

Ovaj zabavan i istovremeno koristan projekat zamišljen je tako da djeca u bolnicu ponesu svoje medvjediće ili lutke, te zatim kao pravi ljekari na specijalizaciji uče kako pregledati i liječiti svoje plišane pacijente.

Pritom ih kroz sve postupke vodi stručan tim od pedesetak budućih ljekara s bečkog Medicinskog univerziteta. Djeca tim putem bez straha i u opuštenom okruženju mogu aktivno iskusiti kako ljekarski pregledi izgledaju u stvarnosti – od prijema pacijenta pa sve do njegova otpusta iz bolnice.

Bolnica za plišane igračke u Beču - undefined

Foto: Eurocomm-PR Sarajevo: Bolnica za plišane igračke u Beču

Tako, između ostalog, mogu saznati kako funkcioniše klinika za stomatologiju, šta sve rade ljekari, kako izgledaju i kako se proizvode lijekovi te šta se sve nalazi u operativnoj dvorani ili vozilu hitne pomoći.

Pored toga uz stručnu podršku mogu isprobati EKG uređaj za mjerenje aktivnosti srca ili vježbati postupak reanimacije.

S takvim iskustvom djeca kasnije opuštenije pristupaju pravim ljekarskim pregledima, što cijeli proces u bolnici čini lakšim i za njihove roditelje kao i za same ljekare.

Organizatori se također nadaju da će ovaj projekt neke mališane možda potaknuti da se i sami odvaže na studij medicine, saopšteno je iz Grada Beča.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije