U američkom gradiću ukinuta zabrana plesa na javnom mjestu

Radiosarajevo.ba
U američkom gradiću ukinuta zabrana plesa na javnom mjestu
/ Scena iz filma "Footloose"
Vlasti američkog gradića Henryette ukinule su neobičan propis koji je tokom više decenija zabranjivao ples na javnom mjestu.

Gradonačelnica Henryette Jennifer Clason rekla je da je zabrana privukla pažnju zbog velike sličnosti sa filmom Footloose iz 1984. godine. Film prikazuje momka koji dolazi u gradić u kojem su zabranjeni ples i rock muzika i njegovu borbu protiv te zabrane, prenosi AP.

Film s mladim Kevinom Baconom je donekle baziran na događajima u gradiću Elmor City, u saveznoj državi Oklahomi, gdje se nalazi Henryetta, na udaljenosti od oko 150 kilometara od Elmor Cityja.

Ples je sada dozvoljen na cijeloj teritoriji Henryette, pošto je dekret zabranjivao ples u krugu od 150 metara od crkve ili škole, a kazna za prekršaj bila je 25 dolara, javlja Tulsa World.

Žiteljka Joni Insabella je u februaru pokušala da organizuje ples, ali ju je gradska Privredna komora na Facebooku optužila da krši propise i da ima povlašten tretman pošto je njen muž gradski pravobranilac.

Poslije otkazivanja tog događaja, prva žena na funkciji gradonačelnika Henryette odlučila je da preispita zabranu i rekla da su plesovi ranije priređivani u crkvama i školama bez posljedica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije