Tajni stan na vrhu Eiffelovog tornja

Radiosarajevo.ba
Tajni stan na vrhu Eiffelovog tornja
/ Eiffelov toranj ponovo svijetli u bojama francuske zastave, FOTO: EPA/Radiosarajevo.ba
Na najvišem spratu 300 metara visokog Eiffelovog tornja postoji apartman kojeg je dizajnirao Gustave Eiffel.

Napravljen je neposredno nakon otvaranja ovoga simbola Pariza za Svjetski sajam 1889. godine, a isprva za njega niko nije znao.

Sastoji se od dvije sobe, kuhinje, kupatila i dnevne sobe, a ponosi se spektakularnim pogledom na glavni grad Francuske. Stan je ispunjen drvenim namještajem, a zidovi su prekriveni tapetama s decentnim uzorkom te uljanim slikama.

Zbog zapanjujućeg pogleda na Pariz, ali i popularnosti samog tornja Gustavu su mnogi imućni Francuzi nudili bogatstvo kako bi im dopustio prenoćiitu u ovome stanu. No on to nije želio. Slavni arhitekt koristio ga je za lične potrebe, a povremeno bi u njemu ugostio uvažene goste poput poznatih izumitelja.

Danas ovu privilegiju imaju svi turisti koji uplate obilazak najvišeg trećeg dijela Eiffleovog tornja. Od 2015. godine stan je pretvoren u mini-muzej u koji se može nakratko virnuti tokom obilaska.

Posjetitelji mogu vidjeti originalni namještaj s kraja 19. stoljeća, stare knjige, ali i voštane lutke Gustava Eiffela, njegove kćerke Claire te velikog prijatelja Thomasa Edisona.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije