U 84. godini se udala za 20 godina mlađeg: Zbog ljubavi se odrekla 5 milijardi dolara

1
Radiosarajevo.ba
U 84. godini se udala za 20 godina mlađeg: Zbog ljubavi se odrekla 5 milijardi dolara
Foto: Screenshot/Instagram / Vojvotkinja od Albe

Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva bilo je puno ime vojvotkinje od Albe koja je bila jedna od najosebujnijih ličnosti u Španiji, a njen život ne prestaje intrigirati brojne znatiželjnike ni devet godina nakon njene smrti.

Cayetana je preminula 2014. godine u 89. godini života koji je bio obilježen nizom skandala, ali i priča o kojima bi se moglo snimiti nekoliko filmova.

Od rane mladosti ova je vojvotkinja bila poznata kao prava ljepotica, a neke od privilegija koje je imala zvuče gotovo nevjerovatno, poput one da je imala dozvolu za jahanje konja u katedrali i da nikada nije morala klečati pred papom.

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Osim što je ostala zapamćena po velikom broju titula - njih 49, bila je i najveća privatna zemljoposjednica u Španiji na čijim su se posjedima nalazili dvorci, palače i kuće, a gdje su je posjećivale i slavna Grace Kelly te Jackie Kennedy.

Među njima je najpoznatija bila palača Liria u Madridu u kojoj je bila i rođena kao jedino dijete vojvode od Albe i Marije del Rosario de Silva koja je preminula dok je Cayetana imala samo osam godina.

Prvo vjenčanje vojvotkinje
Foto: Screenshot/Instagram: Prvo vjenčanje vojvotkinje

Naravno, špansku je plemkinju pratio i zanimljiv ljubavni život.

Prvi put se udala 1947. godine za Louisa Martineza de Iruya, a njihovo je raskošno vjenčanje u medijima prozvano najskupljim na svijetu. Par je dobio šestero djece, a njezin najstariji sin Carlos Fitz-James Stuart preuzeo je titulu vojvode od Albe nakon djedove smrti.

Prvi suprug preminuo joj je 1972. godine, nakon čega se udala za 11 godina mlađeg bivšeg svećenika Jesusa Aguirrea.

On je preminuo 2001. godine, a Cayetana se zaljubila u državnog službenika Alfonsa Dieza Carabantesa koji je od nje bio mlađi čak 24 godine. To je zabrinulo njene članove obitelji koji su čak izdali službeno saopćenje kako se njihov odnos temelji na dugom prijateljstvu i kako ne planiraju vjenčanje, međutim oni su učinili baš to i stali pred oltar 2011. godine i to dok je ona imala 84. godine, a on 60.

Drugi suprug vojvotkinje
Foto: Screenshot/Instagram: Drugi suprug vojvotkinje

Javnost i obitelji ostali su šokirani njihovom vezom i mnogi su smatrali da je Alfonso s njom upravo zbog bogatstva od 5 milijardi dolara (9.3 milijarde maraka). Međutim, on je pristao potpisati predbračni ugovor, a ona je prije vjenčanja svo bogatstvo podijelila djeci i unucima, ali dvoje djece nije joj se uopće pojavilo na vjenčanju.

"Ne volim pričati o novcu. Mnogi ljudi miješaju gotovinu s imovinom. Mi nikada nismo imali puno gotovine“, rekla je vojvotkinja jednom prilikom.

Vojvotkinja je privlačila i neke od najpoznatijih umjetnika svih vremena, poput Pabla Picassa koji je poželio naslikati, što je ona odbila jer je smatrala da bi to izazvalo preveliki skandal jer je Picasso smatran komunistom.

Treći i najmlađi suprug vojvotkinje
Foto: Screenshot/Instagram: Treći i najmlađi suprug vojvotkinje

U kasnim godinama Cayetana je postala velika obožavateljica plastičnih i estetskih operacija, što se jasno vidjelo i na njezinu licu s kojeg je naposljetku iščeznula i sva prirodna ljepota, piše Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije