Kraljevska porodica gubi pravo na poznatu imovinu u Škotskoj

0
Radiosarajevo.ba
Kraljevska porodica gubi pravo na poznatu imovinu u Škotskoj
Foto: EPA / Kraljevska porodica

Već više od 170 godina britanska kraljevska obitelj je uživala na prestižnom imanju Abergeldie u Aberdeenshireu, u Škotskoj. Međutim, u naglom preokretu događaja, oduzeta su im prava na ovu zemlju.

Imanje Abergeldie se proteže na više od 46 kilometara te predstavlja voljeno odmaralište kraljevske porodice još od 1851. godine na kojem su uživali da pucaju, love te ribare. Ova privilegija je, međutim, naglo opozvana od strane Vijeća Aberdeenshire, ostavljajući kralja Charlesa i njegovu porodicu bez njihovog voljenog imanja.

Prekretnica se dogodila kada je prije tri godine imanje stavljeno na prodaju te ga je ubrzo zatim kupio Alastair Storey. Storey je time okončao kraljevski najam i tako promijenio sudbinu ovog imanja.

Prekid programa na belgijskoj televiziji prije Eurosonga: Ova se poruka pojavila na ekranima

Prekid programa na belgijskoj televiziji prije Eurosonga: Ova se poruka pojavila na ekranima

Ova velika promjena formalno je zabilježena i u dokumentaciji koja je dostavljena lokalnim vlastima.

U dokumentu poslatom Vijeću Aberdeenshire piše: 

"Prethodnih 175 godina kraljevska porodica je iznajmljivala prava na sportske aktivnosti na imanju Abergeldie, ali to sada prestaje te će imanjem aktivno upravljati novi vlasnik. S ciljem olakšavanja prenosa vlasništva i učinkovitijim upravljanjem imanja, biti će potrebna nova infrastruktura."

Imanje Abergeldie se sprema za renovaciju te se fokus stavlja na komercijalne poduhvate. Dokumentacija koja je priložena Vijeću Aberdeenshire ovog ljeta navodi planove za izgradnju novog smještaja s ciljem primanja posjetitelja zainteresovanim za lov i ribarenje na imanju. 

Ovi događaji su se odvili nakon što je kralj Charles odlučio otvoriti susjedno kraljevsko imanje Balmoral javnosti na duža razdoblja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije