Britanija obilježava prvu godišnjicu smrti kraljice Elizabete i stupanja na tron kralja Charlesa

0
Fena
Britanija obilježava prvu godišnjicu smrti kraljice Elizabete i stupanja na tron kralja Charlesa
Foto: Fena / Arhiv / Britanski kralj Charles III

Britanski kralj Charles III u petak se zahvalio javnosti na podršci u njegovoj prvoj godini kao monarha, kada je obilježio godinu dana od smrti svoje majke, kraljice Elizabete II.

U kratkoj izjavi, 74-godišnji šef britanske države podsjetio je na "veliku naklonost" prema njegovoj majci, njenom životu i javnoj službi.

"I ja sam duboko zahvalan na ljubavi i podršci koju ste iskazali mojoj supruzi i meni tokom ove godine, jer činimo sve što možemo da vam svima budemo na usluzi", dodao je.

Predstavljena zbirka 'Ovo će biti sretna zemlja' Dževada Karahasana

Predstavljena zbirka 'Ovo će biti sretna zemlja' Dževada Karahasana

Komemoracije će u petak biti skromne, a kralj koji se nalazi na svom prostranom imanju Balmoral u Škotskim vrletima, ne očekuje se na bilo kakvom zvaničnom dešavanju.

Njegova majka, koja je bila na tronu rekordnih 70 godina, preminula je u Balmoralu u dobi od 96 godina nakon što joj se pogoršalo zdravstveno stanje.

Tokom svoje vladavine ona nije javno obilježavala svoje stupanje na dužnost, jer je to bila i godišnjica smrti njenog oca, kralja Georgea VI 1952. godine.

U Londonu će Kraljevska konjička artiljerija Kraljevske garde obilježiti Charlesov prijem ispaljivanjem ceremonijalnog pucanja iz 41 puške u Hyde Parku od 12 sati po lokalnom vremenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije