Trik uz koji ćete zaspati za dvije minute

Radiosarajevo.ba
Trik uz koji ćete zaspati za dvije minute
Pixabay / Ilustracija
Premoreni ste i jedva čekate leći u krevet i zaspati, ali čim položite glavu na jastuk preplave vas brojne misli i san jednostavno ne dolazi na oči.

Tada započinjete večernju rutinu kotrljanja po krevetu u nadi da ćete pronaći položaj u kojem ćete brzo zaspati.  Ovakav scenarij dobro je poznat mnogima, a zahvaljujući ovom jednostavnom triku u svega par minuta možete "prevariti" mozak i tako riješiti neugodan problem zbog kojeg se budimo umorni i mrzovoljni.  

Šta trebate napraviti? Lezite u vaš najdraži položaj, duboko udahnite i izdahnite i pokrenite misli.

Zamislite unutrašnjost vašeg doma u razdoblju života kada ste bili dijete. Šetajte po prostorijama i razgledajte sobe. Prisjetite se najsitnijih detalja poput namještaja, slika na zidu, stolnjaka na stolu, šoljice iz koje ste pili... Taman kada se uživite u scenarij, savladat će vas san i zaspat ćete kao beba.

Zašto djeluje? Psiholozi objašnjavaju kako je riječ o diverziji uma. Naime, svaka minuta tokom koje razmišljate o pozitivnim trenucima tokom kojih ste usredotočeni na detalje pohranjene duboko u mozgu zapravo je minuta manje provedena u razmišljanju o obavezama i problemima koje donosi svakodnevica. Pozitivne misli djeluju umirujuće i opuštajuće.

Savjet: Nakon što iscrpite teme iz djetinjstva, prebacite se na neke druge lijepe uspomene poput putovanja, proslava i toplih porodičnih trenutaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije