Transformacija za pamćenje: Prvi čovjek Sjeverne Koreje imao 130 kg, a sada...

6
Radiosarajevo.ba
Transformacija za pamćenje: Prvi čovjek Sjeverne Koreje imao 130 kg, a sada...
Foto: EPA-EFE / Prvo čovjek Sjeverne Koreje Kim Jong-ju

Najnovije fotografije sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una potvrdile su sve glasnija šuškanja da je 'veliki vođa' drastično smršavio.

Očigledno vitkiji mladi diktator predsjedavao je ove sedmice plenarnim sastankom vladajuće Radničke partije. Iako su takvi sastanci sjajna prilika za objavu velikih političkih odluka, obično povezanih s nuklearnim programom Sjeverne Koreje ili odnosima s Južnom Korejom ili Sjedinjenim Američkim Državama, na ovogodišnjoj sjednici postavljen je vrlo općenit cilj: "usmjeravanje borbe naše stranke i naroda do sljedeće faze pobjede", tvrde vladini dužnosnici, piše Jutarnji

Kim je visok 170 centimetara i nekada je navodno težio 130 kilograma, prema procjenama južnokorejskih medija. Takve brojke svrstavaju Kima po indeksu tjelesne mase u kategoriju pretilih.

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Prvi čovjek Sjeverne Koreje Kim Jong-un smršavio - undefined

Foto: AFP: Prvi čovjek Sjeverne Koreje Kim Jong-un smršavio

Kim je počeo gubiti kilograme još početkom godine, a sjevernokorejski mediji su u junu prenijeli kako njegov gubitak težine uznemirava naciju te da izgleda mršavo.

Velike posljedice poplava te problemi s opskrbom zbog pandemije koronavirusa uzrokovale su nestašicu hrane u Sjevernoj Koreji, a zatvaranje granica prema Kini dodatno je produbilo problem.

Čini se da je sjevernokorejska vlast, koja nikada ne progovara o unutrašnjim problemima zemlje, priznala ovaj problem, ustvrdivši da Kim jede manje "zbog svoje zemlje", tvrdi se u izvještaju koje je prenijelo nekoliko zapadnih medija.

Neki zapadni mediji su pak izvijestili da je Kim ovoga ljeta građanima poručio da se pripreme za teška vremena, usporedivši stanje u zemlji s 'mukotrpnim maršom' iz 1990-tih, teškog razdoblja nestašice hrane i gladi koje je Sj. Koreju snašlo nakon pada SSSR-a.

U decembru je Kim Jong-un obilježio deset godina na vlasti, nakon što je preuzeo vlast 2011. nakon očeve smrti. Nagađanja o njegovu zdravlju punila su medijske naslovnice prošle godine nakon što se nije pojavio na obilježavanju godišnjice rođenja njegovog djeda Kim Il-Sunga, osnivača Sjeverne Koreje. Izbivao je iz javnosti 20 dana.

Kimov otac Kim Jong-il, kao i djed, također su imali prekomjernu težinu te su bili strastveni pušači. Obojica su umrli od srčanog udara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije