Tokio: Uoči Olimpijskih igara 2020. godine predstavljena mobilna džamija

AA
Tokio: Uoči Olimpijskih igara 2020. godine predstavljena mobilna džamija

Veliki bijelo-plavi kamion polako izlazi ispred stadiona, rasklapa se i pretvara u mjesto za bogosluženje. Dobrodošli u mobilnu džamiju, navode iz kompanije za sportska i kulturna događanja u Tokiju.

Kako se bliži održavanje Ljetnih olimpijskih igara 2020. godine u japanskoj prijestonici, tako se domaćini pripremaju za posjetioce iz cijelog svijeta. Stoga je tokijska kompanija napravila džamiju na točkovima za koju se nadaju da posjetiocima muslimanske vjere obezbijediti da se osjećaju kao kod kuće.

Yasuharu Inoue, izvršni direktor kompanije Yasu Project, kazao je da je mogućnost da tokom igara ne bude dovoljno džamija za muslimanske vjernike alarmantan podatak za zemlju koja sebe smatra dijelom međunarodne zajednice. Mobilne džamije njegove kompanije imaju mogućnost da po potrebi putuju po različitim olimpijskim borilištima.

“Kao otvorena i gostoljubiva zemlja, želimo da podijelimo ideju o 'omotenashiju', japanskom gostoprimstvu, sa muslimanima“, kazao je nedavno Inoue.

Prva mobilna džamija predstavljena je ranije ove sedmice na stadionu Toyota u istoimenom gradu, koji je ujedno i sjedište autokompanije Toyota.

Sa zadnje strane modifikovanog kamiona, teškog 25 tona, podignu se velika vrata kako bi se otkrio ulaz, a zatim se izvuku bočne strane, čime se udvostruči širina vozila. Dobije se prostor od 48 kvadratnih metara koji može primiti pedesetak ljudi.

Gosti muslimani su se molili u džamiji, koja ima i vanjske slavine, te prostor za uzimanje abdesta. Indonežanski studenti koji su bili žrtve cunamija u Indijskom okeanu 2004. godine, također, su bili među gostima na predstavljanju mobilne džamije.

Procjenjuje se da u Japanu, koji ima oko 127 miliona stanovnika, živi od 100.000 do 200.000 muslimana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije