U Japanu sada postoje drive-in sahrane

Radiosarajevo.ba
U Japanu sada postoje drive-in sahrane

Jedno pogrebno preduzeće u Japanu nudi drive-in uslugu za ljude koji bi da odaju počast pokojniku, ali su u stisci s vremenom.

Kako piše Japan Times, firma Kankon Sousai Aichi otvorila je vrata za javnost u Uedi, u provinciji Nagano. Gosti mogu prići izlogu u kolima, upišu se u knjigu ožalošćenih preko ekrana osjetljivog na dodir, i kako je običaj, ostave uplatu porodici preminulog u znak saučešća. Također, postoji elektronska usluga prodaje tamjana, ako užurbani ožalošćeni želi da se u njegovo ime uputi i molitva.

U zemlji starosnog profila kakav ima Japan, industrija pogrebnih preduzeća je u porastu, a sve je veća i potražnja za efikasnijim pogrebnim uslugama.

Masao Ogiwara iz ove kompanije je rekao da je njihova nova usluga namijenjena licima ograničene pokretljivosti, što zbog invaliditeta što zbog godina, piše JT.

"Ja se ovim poslom već dugo bavim, i dobro znam koliko je teško starijim osobama u invalidskim kolicima da se pojave na sahrani."

Masao tvrdi da se ovom uslugom "smanjuje vrijeme neophodno da bi se prisustvovalo sahrani“. Pošto se sahrane u Japanu obično održavaju oko podne, poslovni čovjek na pauzi za ručak može uspjeti samo da ode do kioska umjesto da žuri kući da obuče crninu i poslije bude na melanholičnom skupu.

Kompanije se u Japanu bore za svoj dio kolača pogrebne ekonomije, čiji je promet prema podacima Instituta Yano u vrijednosti od oko 10 milijardi EUR. Shodno tome, posljednjih desetak godina su se javile brojne kontroverzne poslovne prakse u vezi s pogrebima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije