Japanska kompanija se javno izvinila jer je radnik uzimao 3 minute više za pauzu

Radiosarajevo.ba
Japanska kompanija se javno izvinila jer je radnik uzimao 3 minute više za pauzu

Japanska kompanija se javno izvinila na TV-u u ime njihovog radnika koji je odlazio od svog stola tri minute ranije svakog dana da bi sebi kupio ručak, piše Daily Mail. Prema njima u pitanje je dovedena oštra poslovna kultura ove zemlje.

Muškarac (64) koji radi u gradu Kobe u Japanu, imao je otprilike 78 minuta tokom sedam mjeseci za svoje pauze za ručak. Interesantno je da su mu sve uračunali te imamo podatak da uzimao po tri minute 26 puta da bi otišao u obližnju prodavnicu.

Kompanija za vodu u kojoj je radio ovaj radnik je zbog toga na televiziji organizirala izvinjenje svojim klijentima zbog „skandala“ ovog radnika. Kompanija je, također, ovom „neodgovornom radniku“ oduzela poludnevnu platu. Muškarac je šefovima rekao da je odlazio ranije na pauzu zato što je želio promijeniti ritam.

Nakon javnog izvinjenja, korisnici društvenih medija su počeli braniti radnika, govoreći da je kazna apsurdna. Kao komenatar na ovaj događaj, jedan korisnik Twittera je pitao da li je radno mjesto postalo ropstvo. "Javno izvinjenje na TV-u je više potrošilo vremena nego te tri minute koje je čovjek povremeno uzimao za pauzu", jedan je od komenatara.

Ovaj događaj je pokrenuo i debatu oko japanske radne kulture gdje radnici rijetko uzimaju bolovanje i rade duže tokom dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije