Titovi papagaji i dalje se vole i svake godine svoju veliku ljubav okrune u ptiće

Radiosarajevo.ba
Titovi papagaji i dalje se vole i svake godine svoju veliku ljubav okrune u ptiće
Foto: Slobodna Dalmacja / Ivica Jurilj i Titovi papagaji

Prve proljetne dane dipl. ing. agronomije Ivica Jurilj, najveći hrvatski kolekcionar i uzgajivač papiga, čeka s nestrpljenjem; buđenje života na njegovu će farmu u selu Đurđic pokraj Križevaca donijeti puno mladih, gladnih ptića. Ivica će se u mjesec i nešto dana od njihova dolaska na svijet pretvoriti u pravog ptičjeg tatu. Posebnom kašom koja se mijenja kako maleni rastu, hranit će ih tokom iduća tri mjeseca. Prvih 15 dana radit će to svakih sat i pol, a kada malo odrastu, uz šestosatnu noćnu pauzu, brižno će ih hraniti svaka tri sata.

Jurilj uskoro otvara i hrvatski ptičji park, atrakciju koju u fazi farme već godinama pohode svjetski kolekcionari i uzgajivači papiga, piše Slobodna Dalmacija.

"A kada nešto voliš, onda nije teško ni male hraniti svakih 1,5 sati. To je nužnost jer ptice želimo odmah naviknuti na blizinu čovjeka. Stoga neke odmah odvajamo i stavljamo u inkubator. I tu počinje moja roditeljska priča. Onog trena kada papiga stekne povjerenje u čovjeka, osjećaj sigurnosti, ona može naučiti i govoriti", pojašnjava Ivica, navodeći da je odlični imitator ljudskog govora i indijski kos.

Njegov je dan prepun obveza - na farmi ima više od sto papiga koje žive u volijerama podijeljenima na zimski i ljetni dio, čime je Ivica papigama omogućio uživanje u uvjetima kakve bi imale i u prirodnim tropskim staništima. Kako bi naučio sve cake njihova života mnogo je putovao, obišao je farme papiga u Singapuru, Maleziji, Južnoafričkoj Republici, Australiji, Belgiji, Nizozemskoj, Italiji. 

"Mogu naučiti raznorazne trikove, i inače to rade u svom životu, urođeni su cirkusanti i animatori. Kako bismo ih naučili govoriti bitan je pristup čovjeka prema njima, odnosno sigurnost, koja je papigama osobito važna. Momentalno imam oko 30 rasplodnih parova, a među njima se nalaze i Marta i Joža, kako sam ih nazvao, ljubavni par 55-godišnjih papiga koje su nekoć bile Titovo vlasništvo.

Te prelijepe crvene are Tito je 1963. godine dobio na dar od brazilskog predsjednika. Ja sam ih otkupio 90-ih godina. Svakog proljeća njihova se ljubav okruni ptićima. Neizmjerno se vole, ljube, ne mogu jedna bez druge, i pokazuju još jednu karakteristiku ovih ptica - vezanost za samo jednog partnera tokom cijela njihova života", kaže Ivica.

A život im može trajati i trajati. Nekadašnje Titove ljubimice mogu živjeti i više od sto godina.

Uživajte, ptičice!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije