Titanic kakav još niste vidjeli - zavirite u dubine mora...

0
Radiosarajevo.ba
Titanic kakav još niste vidjeli - zavirite u dubine mora...
Foto: Printscreen / Twitter / Olupina Titanic

Snimka koja prikazuje cijelu olupinu najslavnijeg broda u historiji, rezultat je prvog digitalnog skeniranja Titanica punoj veličini.

Najpoznatija svjetska olupina broda otkrivena je na način na kakav još nije viđena. Nova snimka je dobivena zahvaljujući prvom digitalnom skeniranju Titanica - koji leži na dnu Atlantskog okeana na dubini od 3.800 metara - u punoj veličini, a koje je izvedeno putem mapiranja dubokog morskog dna.

Rezultat je jedinstveni 3D prikaz cijelog broda na način da djeluje kao da je na suhome, odnosno voda je u snimci isušena. Autori se nadaju da će prikaz pružiti nove informacije o tome što se tačno dogodilo legendarnom brodu, koji je potonuo 1912. godine.

Drama u BiH: Mladić i djevojka fizički napali policajce, povrijeđeni su

Drama u BiH: Mladić i djevojka fizički napali policajce, povrijeđeni su

Više od 1500 putnika i članova posade poginulo je kada je brod udario u santu leda na Atlantiku na svom prvom putovanju od Southamptona do New Yorka. "Još uvijek postoje pitanja, temeljna pitanja na koja treba odgovoriti o ovom brodu", rekao je za BBC stručnjak za Titanic Parks Stephenson. On kaže da je ovaj model "jedan od prvih velikih koraka u usmjeravanju priče o Titanicu prema istraživanju utemeljenom na dokazima, a ne nagađanjima".

Titanic je vrlo temeljito istražen otkako je olupina otkrivena 1985. godine, ali brod je golem pa kamere u mraku okeanskog dna mogu snimiti samo dijelove, a nikada snimku kompletnog broda. Nova snimka, ipak, pokazuje olupinu u potpunosti i otvara potpuni pogled na Titanic. Olupina leži u dva dijela, a pramac i krma udaljeni su međusobno oko 800 metara. Okružuje je golemo polje krhotina.

Mapirao se svaki kvadratni centimetar

Skeniranje je u ljeto 2022. provela kompanija za mapiranje dubokog morskog dna Magellan Ltd i britanska produkcijska kuća Atlantic Productions, koja snima dokumentarni film o projektu. Podmornice, kojima je daljinski upravljao stručni tim na specijaliziranom brodu, provele su više od 200 sati istražujući olupinu uzduž i poprijeko. Snimili su više od 700.000 snimki iz svakog ugla, stvarajući tako ačnu 3D rekonstrukciju.

Gerhard Seiffert iz Magellan Ltd, koji je bio zadužen za planiranje ekspedicije, kaže da je to najveći projekt podvodnog skeniranja koji je ikada izveo. Dubina od 4000 metara, kaže, predstavlja sama po sebi izazov, a tu su i podmorske struje. "Ne smijemo ništa dirati kako ne bismo oštetili olupinu", objasnio je on. "A drugi izazov je da morate mapirati svaki kvadratni centimetar - čak i nezanimljive dijelove, kao što je to na polju krhotina, gdje morate mapirati mulj, ali to vam je potrebno za popunjavanje rupa između svih ovih zanimljivih objekata".

Skeniranje je omogućilo prikaz pune veličine broda, kao i neke sitne detalje, poput serijskog broja na jednom od propelera.

Znate li ko su četiri Bosanca koji su prije 111 godina stradala na Titaniku?

Znate li ko su četiri Bosanca koji su prije 111 godina stradala na Titaniku?

Pramac, iako sada prekriven stalaktitima od hrđe, još uvijek je prepoznatljiv odmah na prvu, čak i 100 godina nakon što je brod nestao u dubinama okeana. Na samom vrhu olupine se nalazi paluba za čamce, gdje velika rupa pruža pogled u prazninu koju je nekada ispunjavalo veličanstveno stepenište.

Krma je, ipak, hotični metalni nered. Ovaj dio broda se posve urušio u trenutku udara o morsko dno. Na okolnom polju krhotina razbacani su razni komadi, poput raskošnih metalnih predmeta s broda, kipova i neotvorene boce šampanjca. Tu su i lične stvari, uključujući desetke cipela koje leže na dnu.

To je pravo stanje olupine

Parks Stephenson, koji godinama proučava Titanic, kaže da je bio "oduševljen" kada je prvi put vidio snimke. "Omogućuju vam da vidite olupinu onako kako je nikada ne možete vidjeti iz podmornice i možete je vidjeti u potpunosti, možete je vidjeti u kontekstu i perspektivi. A ono što vam sada pokazuje jest pravo stanje olupine".

Također navodi da bi proučavanje skenova moglo pružiti novi uvid u ono što se dogodilo s Titanicom te kobne noći 1912. godine.

"Mi doista ne razumijemo kako se odvio sudar sa santom leda. Ne znamo čak ni je li se udar dogodio na desnom uglu, kao što se to prikazuje u svim filmovima".

U međuvremenu, more sve više uzima danak na olupini - mikrobi je izjedaju, a dijelovi broda se raspadaju. Historičari su itekako svjesni da vrijeme ističe za potpuno razumijevanje ove pomorske katastrofe.

Ovo digitalno skeniranje zamrznulo je olupinu u vremenu i omogućit će stručnjacima da proniknu u svaki i najsitniji detalj, pa ostaje živjeti nada da će Titanic ipak na kraju otkriti svoje tajne, prenosi Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije