Sjećanje na Titanic: Muzika do kraja, a za potop je kriv požar?

0
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Titanic: Muzika do kraja, a za potop je kriv požar?
Screenshot / Titanic

Na današnji dan 15. aprila 1912. godine potonuo je najluksuzniji brod svog vremena, 'nepotopivi brod' kako su zvali Titanic. Imao je vlastitu poštu, muziku do samoga kraja, a neki misle da ga je potopio požar.

Zvali su ga 'Brodom iz snova'. Titanic je na svoje prvo i posljednje putovanje krenuo iz Southamptona za New York 10. aprila 1912. godine. Prevozio je 2229 putnika i članova posade, od kojih je preživjelo samo njih 713. Udario je u ledenjak 14. aprila devedeset minuta prije ponoći. Počeo je lagano tonuti, a potonuo je nakon 2 sata i 40 minuta.

Najluksuzniji brod svog vremena težio je 46 000 tona, a zbog dvostrukog dna i 16 nepropusnih pregrada smatrali su ga nepotopivim, piše 24sata.hr.

Za nekoliko sati vanredno zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a: Obratit će se Schmidt i Cvijanović

Za nekoliko sati vanredno zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a: Obratit će se Schmidt i Cvijanović

Požar kao glavni uzrok?

Stručnjaci su prije šest godina utvrdili kako je za Titanicovo potonuće kriv požar, a ne udarac u ledenu santu u Sjevernom Atlantiku, objavio je tada Channel 4.

Prema njima, Titanic je potonuo zbog vatre koja je danima tinjala u potpalublju broda. Novinar Seanan Molony bavi se proučavanjem tragedije Titanica više od 30 godina. Došao je do fotografija koje je snimio glavni električni inžinjer na brodu.

Na njima se vide velike crne mrlje u unutrašnjosti broda s desne strane trupa, a upravo na tom mjestu je brod poslije 'probila' ledena santa. Zaključio je kako su mrlje nastale zbog dugotrajnog požara u jednoj od prostorija kotlovnice. Gasilo ga je 12 ljudi, ali ga nisu uspjeli ugasiti.

Navodno su policajci s broda dobili upute predsjednika kompanije koja je izgradila Titanic da se požar ne smije spominjati putnicima.

"Službena je istraga potonuće Titanika okarakterizirala kao 'Božji čin'. Realno, dogodilo sa savršeno preklapanje tri katastrofična faktora, vatre,  leda i nemara", rekao je Molony.

Niz nesretnih slučajeva i tragedije - mnogi tvrde da je 15. april "uklet" datum?

Niz nesretnih slučajeva i tragedije - mnogi tvrde da je 15. april "uklet" datum?

Muzičari su zaista svirali do kraja

Jedna od najpoznatijih scena iz filma u kojoj glazbenici sviraju na palubi, iako brod tone, nije izmišljena. Muzičari su svirali sve dok ih okean nije progutao. Prema nekim navodima, radilo se o pjesmi Nearer, My God, to Thee (Bliže, moj Bože, Tebi).

Na brodu je bilo i dosta životinja, od psa, mačaka pa do kokoši i ptica. Spašena su tek tri psa od njih 12 koliko ih je putovalo.

"Psi koji su preživjeli toliko su maleni da je mala mogućnost da je neko uopće primijetio da su preneseni u čamce za spašavanje", objasnio je stručnjak za Titanic J. Joseph Edgette.

Glavni pekar broda Charles John Joughin preživio je plutanje u ledenoj vodi zbog silne količine alkohola u organizmu. Pio je cijelo vrijeme potonuća, a alkohol ga je grijao do pojave spasilaca.

Iako je u vodi proveo nekoliko sati, nije imao nikakvih ozljeda, osim natečenih stopala. Kako je rekao, hladnoću nije niti osjetio. Priključio se nešto kasnije trgovačkoj mornarici i nastavio peći. Sudjelovao je u oba svjetska rata, a umro je u dobi od 78 godina, 1956. godine.

Bokal sa Titanica izložen u muzeju u Istanbulu

Bokal sa Titanica izložen u muzeju u Istanbulu

Brod je imao i vlastite novine, a zvale su se The Atlantic Daily Bulletin i tiskale su se svaki dan. Sadržavale su novosti o berzi, konjskim trkama, te dnevnoj ponudi u brodskom restoranu.

Brod skup, film još skuplji

Proizvodnja brod te 1912. godine koštala je oko 7.5 milijuna tadašnjih dolara što je jednako 120-150 milijuna dolara u 1997. godini. kada je prikazan Cameronov film. No, snimanje filma koštalo je 200 milijuna dolara.

Olupinu Titanica našli su tek nakon 73 godine. Pronašli su je 1985., a prije toga su propala četiri pokušaja lociranja. Vođa ekspedicije bio je Podvodni arheolog, dr. Robert Ballard, a kazao je kako su je našli slučajno. Njegov tim, ispričao je Ballard, uopće nije tražio Titanic već su bili u vojnoj misiji i tražili potopljene američke podmornice

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije