Ocean Cleanup u misiji čišćenja okeana izbacio 200.000 kg otpada

0
Radiosarajevo.ba
Ocean Cleanup u misiji čišćenja okeana izbacio 200.000 kg otpada
Foto: Printscreen / Facebook / Prikupljeni otpad

Ocean Cleanup je na misiji uklanjanja plastičnog otpada iz okeana prešao još jednu veliku prekretnicu. Prema objavi na Twitteru, neprofitna organizacija uklonila je do 200.000 kilograma plastičnog otpada iz sjevernog Tihog okeana.

Gomila smeća je poznata kao Veliki tihookeanski otok smeća (Great Pacific Garbage Patch, GPGP) i nalazi se između Kalifornije i Havaja. Ovo ostvarenje postignuto je na Putovanju 13 tokom prvog čišćenja 2023. godine.

Tokom prve akcije vađenja otpada ove godine, organizacija je uspjela izvući 6260 kilograma otpada iz velike hrpe plutajuće plastike, koja je uključivala sve, od velikih ribarskih mreža do sitne mikroplastike.

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Prema studiji, više od 75 posto smeća sastoji se od plastičnog otpada povezanog s ribolovom. Uklanjanje otpada omogućili su posebno dizajnirani sistemi za čišćenje poznatiji pod nazivom System 002, kao i druga oprema. Sistem također uključuje AI-pokretane kamere koje neprekidno skeniraju površinu okeana u potrazi za plastičnim otpadom.

Za skupljanje otpada koriste dugačku barijeru u obliku slova U. Kako bi zaštitio morske divlje životinje, sustav se polako kreće ispod okeana i proizvodi minimalnu buku.

Pogledajte biće koje su naučnici snimili kako pliva na dubini od 8,336 metara ispod površine mora

Pogledajte biće koje su naučnici snimili kako pliva na dubini od 8,336 metara ispod površine mora

Podaci praćenja koje je objavila kompanija otkrili su "nizak negativan utjecaj Sistema 002 na život u moru tokom prvih 12 putovanja." Ali što se događa nakon što se otpad prikupi? Kompanija je odgovorila u objavi na Twitteru: "Želimo okeanskoj plastici dati novi život radeći s partnerima na recikliranju i transformaciji u trajne plastične proizvode." Zapravo, organizacija je lansirala sunčane naočale, svoj prvi proizvod napravljen od plastičnog otpada u oktobru 2020.

Boyan Slat, nizozemski izumitelj hrvatskog porijekla, pokrenuo je ovaj jedinstveni projekt 2013. godine. Sjeverni Tihi okean odabran je jer prima veliku količinu plastičnog otpada iz Azije, Južne i Sjeverne Amerike. Sadrži 1800 milijardi komada smeća Otok smeća, tri puta veći od Francuske, sadrži 1800 milijardi komada smeća prosječne težine od 80 miliona kilograma.

Tužna priča Lolite: Najusamljenija orka će biti puštena na slobodu nakon 50 godina

Tužna priča Lolite: Najusamljenija orka će biti puštena na slobodu nakon 50 godina

Ova nedavno postignuta prekretnica samo je kap u moru. Do 2040. kompanija se nada da će očistiti 90 posto plutajuće plastike u okeanu. Također rade na Systemu 3, a riječ je o masivnoj barijeri za ubrzavanje procesa čišćenja dugoj 2,4 kilometara. Djelovanje neprofitne organizacije u sakupljanju gomile okeanskog smeća i odnošenja na sigurnu lokaciju za učinkovito odlaganje daje mnogo nade da se naši okeani doista mogu očistiti. Ovo je prijeko potreban prizor za bolne oči i za sve koji su zabrinuti za onečišćenje i osjećaju brigu za okeane, piše geek.hr.

BREAKING: The Ocean Cleanup has now removed 200,000 kg from the Great Pacific Garbage Patch. System 002/B has made its...

Posted by The Ocean Cleanup on Tuesday, April 4, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije