Strah u okeanu: Kamerom zabilježili najveću meduzu koja je ikada viđena

2
Radiosarajevo.ba
Strah u okeanu: Kamerom zabilježili najveću meduzu koja je ikada viđena
Foto: Printscreen / Džinovska meduza

U vodama oko Antartika uočeno je rijetkop i neuobično stvorenje, a radi se o džinovskoj meduzi sa pipcima dugih preko 9 metara.

Prilikom istraživanja obala oko Antarktika turisti u privatnoj podmmornici su uspjeli da snime neobično stvorenje, koje je do tada viđeno svega 126 puta.

Stvorenje je prevazilazilo dimenzije podmornice u kojoj su se nalazili turisti. Ovaj zastrašujući prizor dogodio se na dubini od nekoliko stotina metara, u blizini obale antarktičkog ostrva Rone, januara 2022. godine, piše National Geographic.

Christian Schmidt komentirao predloženu izmjenu izbornog zakona BiH i poslao ponudu bh. političarima

Christian Schmidt komentirao predloženu izmjenu izbornog zakona BiH i poslao ponudu bh. političarima

Međutim, samo sedmicu dana kasnije druga grupa turista je takođe uočila fantomsku meduzu, a potom još jednu, sredinom marta. Da bi pred kraj turističke sezone, između oktobra 2022. i januara 2023. godine, turistička podmornica zabilježila još sedam ili osam viđanja.

Naučnici još uvijek ne znaju mnogo o ovim džinovskim beskičmenjacima, koji žive u tamnoj i hladnoj zoni polarnih okeana i uz pomoć svojih talasastih pipaka nalik vrpci hvataju planktone i male ribe.

Jedan korisnik na Twitteru kazao je kako meduza ima "vanzemaljski izgled".

Videozapis možete pogledati u nastavku i sami donijeti zaključak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije