Nevjerovatno: Japan otkrio 7.000 otoka za koje nije znao da ih ima

2
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatno: Japan otkrio 7.000 otoka za koje nije znao da ih ima
Foto: EPA / Ilustracija

Japan je prebrojao svoje otoke i otkrio da ih ima 7.000 više nego što se prije mislilo.

Kako javlja CNN, digitalno mapiranje koje je izradila Uprava za geoprostorne informacije Japana (GSI) nedavno je otkrilo da na japanskom teritoriju postoji 14.125 otoka, više nego dvostruko više od broja 6.852 koji je u službenoj upotrebi od izvještaja japanske obalne straže iz 1987. godine.

Međutim, GSI je ove sedmice naglasio da nova brojka odražava napredak u geodetskoj tehnologiji i da nije promijenila ukupnu površinu zemlje u posjedu Japana. Rečeno je da je, iako ne postoji međunarodni sporazum o tome kako brojati otoke, korišten isti kriterij veličine kao i prethodno istraživanje prije 35 godina.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Otoci koji okružuju Japan bili su u središtu nekoliko teritorijalnih sporova. Japan polaže pravo na južne Kurilske otoke koje drži Rusija, a koje Tokio naziva Sjevernim teritorijima. Spor datira još s kraja Drugog svjetskog rata.

Japan također kaže da ima historijsko pravo na nenaseljeno otočje Senkaku u Istočnom kineskom moru, kojim trenutno upravlja, ali Kina je više puta osporila tu tvrdnju.

U međuvremenu, Japan i Južna Koreja ostaju u više od 70 godina dugom sporu oko suvereniteta grupe otočića poznatih kao Dokdo kod Seula i Takeshima kod Tokija u Japanskom moru, koje Koreja naziva Istočnim morem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije