Bokal sa Titanica izložen u muzeju u Istanbulu

0
AA
Bokal sa Titanica izložen u muzeju u Istanbulu
Foto: Twitter / Bokal za posluživanje vina ili vode

Bokal, boca koja se koristila za posluživanje vina ili vode, sa luksuznog broda Titanic, koji je potonuo prije više od jednog stoljeća na svom prvom putovanju u blizini sjevernog Atlantskog okeana, sada je izložen u muzeju "Rahmi M. Koc" u Istanbulu.

Bokal od 22 centimetra je Rahmiju M. Kocu, osnivaču muzeja, poklonio Omer Koc, predsjednik uprave Koc Holdinga, navedeno je iz muzeja u srijedu.

Proizveden početkom 20. vijeka od strane Johna Grinsella i sinova Birminghama, bokal je predstavljen zaposlenima u White Star Lineu u aprilu 1912. godine.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Titanic je 10. aprila 1912. godine krenuo na svoje prvo prekookeansko putovanje iz luke Southampton ka New Yorku. Kapetan Edward John Smith tada je namjerno krenuo kraćim kursom, sjevernijim od propisanog i time zanemario opasnost od sudara s ledenim santama.

Samo četiri dana kasnije Titanic se sudario sa santom leda, koja ga je prepolovila i potopila dva sata kasnije. Potonuće Titanica se smatra najvećim brodolomom u modernoj historiji.

Od 2.224 putnika i članova posade nesreću je u hladnim vodama Atlantika preživjelo 710 osoba, dok se utopilo više od 1.500.

Olupinu potonulog Titanica na dnu Atlanskog okeana 645 kilometara od Newfoundlanda pronašao je moreplovac Robert Ballard 1985. godine.

U periodu od 1987. do 2004. godine ronilačke ekipe su iz olupina izvukle brojne predmete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije