Teksas: Žena svirala flautu tokom operacije na mozgu

Radiosarajevo.ba
Teksas: Žena svirala flautu tokom operacije na mozgu
Doktori u bolnici u Houstonu podijelili su video žene koja svira flautu na operacionopm stolu tokom operacije mozga.

Medicinski centar Texas navodi da je muzičarka Anny Henry (63) svirala tokom operacije poznate kao “stiumulacija dubokog mozga”, kako bi izliječila pojavu nekontroliranog drhtanja, koji je uzrokovao da Annine ruke se tresu što ju je sprečavalo da obavlja svakodnevne aktivnosti, poput da jede supu sa kašikom ili da svira svoj voljeni instrument.

Doktori kažu da je procedura uključuje ugrađivanje sitnih elektroda u mozak koje će stalno dostavljati električni stimulans.

Oni kažu da nauka stoji iza ovakve procedure i da se još uvijek proučava za tretiranje simptoma i stanja koje uključuje nekontrolirano drhtanje i Parkinsonovu bolest, pišu američki mediji.

Hirurzi su Anni donijeli flautu, muzički instrument koji je svirala od svoje 11 godine, ali se posljednjih godina morala odreći, jer su joj se ruke tresle.

Oni su podijelili video u kojem ona svira instrument tokom operacije, da testiraju da li električni stimulans zaista djeluje.

Specijalista neurologije Mya Schiess izjavila je da stimulacija dubokog mozga radi zapanjujuće dobro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije