Tajlandski dječaci iz pećine obećali da će biti dobri građani

Radiosarajevo.ba
Tajlandski dječaci iz pećine obećali da će biti dobri građani

 Nakon dva mjeseca otkako su ostali zarobljeni u pećini na Tajlandu, 12 dječaka, malih fudbalera i njihov trener podijelili su svoja iskustva u emisiji "Dobro jutro, Ameriko" gdje su objasnili kako su "održali duh" tokom 17 dana "zarobljeništva" i šta planiraju raditi u budućnosti.

Govorili su iz budističkog hrama u kome su proveli nekoliko dana, a njihov trener je čak postao monah.

"Bio sam sretan što vidim mamu i tatu. Osjećao sam se toplije", sjetio se jedan od dječaka Titan, svog prvog osjećaja kad je izašao iz pećine. "Bio sam presretan. Plakao sam", dodao je on.

Dvadesetpetogodišnji trener Jantavong osvrnuo se na samu ideju da uđu u tu pećinu i objasnio da su planirali poslije treninga 23. juna da za jedan sat istrče pećinu i da zato nisu ponijeli nikakvu hranu.

Dok su istraživali pećinu napolju je počela padati monsunska kiša i put nazad je bio poplavljen.

"Od samog početka znao sam da smo zaglavljeni u pećini. Međutim, trudio sam se da njima govorim pozitivne stvari, da moramo čekati malo duže da se voda spusti i da izađemo. Trudio sam se da ne paniče", rekao je trener i dodao da je meditacijom i molitvom pokušavao sačuvati smirenost dječaka.

Nakon nedjelju dana molitve su uslišene i pojavili su se britanski ronioci u bazenu pećine.

"Bio sam šokiran. Nisam znao šta da kažem. Bio sam sretan", kaže jedan od dječaka Adul, a prenosi B92.

Dva dana kasnije svih 12 dječaka i trener izvučeni su iz pećine. Poslije svega imaju nove snove. Ipak, većina kaže da i dalje želi igrati fudbal za nacionalni tim, a jedan dječak je rekao da bi volio raditi u mornarici.

Trener je siguran da neće propustiti drugu priliku koja mu je data u životu.

"Mi obećavamo da ćemo biti dobri građani i da ćemo učiti, kao i da ćemo voljeti ljude širom svijeta na isti način kao što cijeli svijet voli nas trinaestoricu, hvala", poručio je trener.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije