Spašeni tajlandski dječaci uskoro kod kuće

Radiosarajevo.ba
Spašeni tajlandski dječaci uskoro kod kuće
FOTO: Screenshot / Duangpetch Promthep u pećini 2018.
Dvanaestorica tajlandskih dječaka nedavno spašenih iz poplavljene pećine bit će iz bolnice otpuštena iduce sedmice, izjavio je tajlandski ministar zdravstva Piyasakol Sakolsatayadorn.

Posljednja skupina koju je činilo dvanaest članova nogometnog tima Veprići i njihov trener, iz pećine je sigurno izvučena u utorak navečer čime je okončano dramatično spašavanje nakon više od dvije sedmice neizvjesnosti, prenosi Hina.

Dječaci i njihov dvadesetpetogodišnji trener dobro se oporavljaju fizički i mentalno i iz bolnice će biti otpušteni u četvrtak 19. jula, rekao je Piyasakol.

"I dječake i njihove roditelje moramo pripremiti na pozornost koju će privući po izlasku iz bolnice", istakao je.

Na videosnimci objavljenoj na konferenciji za novinare, dječaci su izgledali dobro, sjedili su na krevetu i zahvalili se spasiocima.

"Sada mi je dobro", rekao je 14-godišnji Note. "Hvala što ste me spasili", dodao je.

Dječaci u dobi od jedanaest do 16 godina te njihov 25-godišnji trener planirali su istražiti kompleks pećine na sjeveru Tajlanda, sat vremena nakon treninga 23. juna.

No, monsunske kiše poplavile su prolaze, pa su ostali zatočeni sve dok ih dvojica britanskih ronilaca nisu otkrila 2. jula.

Svi su spašeni u trosedmičnoj akciji u organizaciji tajlandske vojske i međunarodnog tima speleoloških ronilaca, što je izazvalo radost i olakšanje u cijelom svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije