Svojim dodirom spasio život bratu blizancu u inkubatoru

Radiosarajevo.ba
Svojim dodirom spasio život bratu blizancu u inkubatoru
Screenshot / Dylan i Deiniol iz Velike Britanije

Maleni Dylan i Deiniol iz Velike Britanije napunili su nedavno godinu dana, a medijsku pažnju privukli su prošle godine.

Rodili su se prerano, u 25 sedmici trudnoće. Dylan je težio malo više od 900 grama, a njegov brat Deiniol oko 850. 

Njihova majka Hannah Zimunya (28) i otac Xavi (40), koji su u tom trenutku imala još troje djece kod kuće, problijedila su kada su im ljekari rekli neka se pripreme na najgore. Pluća su bebama bila toliko nerazvijena da su hitno bili prebačeni na odjel intenzivne neonatalne njege u bolnicu Royal Bolton

Tamo su ih spojili na aparate za disanje i umotali u posebne plastične vrećice kako bi stvorili toplinu i vlagu nalik uvjetima u majčinom trbuhu.

Nakon 14 sedmica provedenih u bolnici Dylanovo stanje se počelo poboljšavati i ljekari  su rekli roditeljima da ga mogu povesti kući. Ali, Deiniol je i dalje disao pomoću aparata i sve je više propadao nakon što su ga odvojili od brata. 

Ljekari su organizirali sve da Dylan ode kući, a roditeljima su rekli kako bi bilo dobro da se oproste od malenog Deiniola jer nema puno šansi za preživljavanje. Međutim, samo pet minuta nakon što su Dylana stavili do onemoćalog brata u inkubator, dogodilo se čudo. Razina kisika mu se povećavala, a stanje mu se počelo dramatično popravljati.

Dylan je svojom blizinom i dodirom spasio život bratu blizancu

Otišli su sa Dylanom kući i dogovorili sa ljekarima da će ovakvo druženje ponoviti opet za dva dana. Nakon što je ponovo proveo neko vrijeme uz brata u inkubatoru, Deiniolu se stanje toliko popravilo da je počeo samostalno disati. Majka Hannah smatra da je Dylan svojom blizinom i dodirom spasio život bratu blizancu. 

"Nismo to očekivali, kao ni ljekari niti medicinske sestre. To je zaista čudo. Svojim zagrljajem mu je spasio život. Bilo je to fantastično promatrati, kao da nam svima žele reći kako ih nikada nismo trebali razdvajati. Ta veza između blizanaca doista postoji", rekla je presretna majka i dodala da su prošlog mjeseca napunili godinu dana.

Maleni je u bolnici proveo ukupno sedam mjeseci prije nego se napokon pridružio svojoj velikoj porodici. Još uvijek dobiva kisik, ali postupno mu smanjuju dozu kako mu pluća postaju sve jača.

Ne postoji naučno objašnjenje za tako naglo i neočekivano poboljšanje zdravstvenog stanja, no poznato je da dodir pomaže, bilo roditeljski, bilo braće i sestara. Također, mnogi roditelji blizanaca vjeruju u tzv. spasilački zagrljaj blizanaca, prenosi Daily Mail.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije