Svi imamo ovakve 'šavove' na lubanji, a razlog je veoma mračan

3
Radiosarajevo.ba
Svi imamo ovakve 'šavove' na lubanji, a razlog je veoma mračan
Foto: Mayo klinika / Lubanjske Suture

Svi imamo ovakve 'šavove' na lubanji, a razlog je mračan i vezan uz najveću traumu koju čovjek može preživjeti.

Sve se svodi na najveću traumu koju ljudsko tijelo može preživjeti - porođaj. No, koliko god porođaj bio bolan za majku, daleko je traumatičniji za bebu, s obzirom na to da joj se doslovno stišće mozak, a to je moguće samo zato što u to vrijeme lubanja nije jedinstvena čvrsta kost.

Srećom, mozak još nije dovoljno razvijen da bi tu traumu doživio kao bol.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Vijugave linije na ljudskoj lubanji razvijaju se jer lubanja nije sve jedna kost, već nekoliko različitih koje se stapaju zajedno, a linije gdje se spajaju nazivaju se nečim što se naziva "šavovima", odnosno 'lubanjske suture'.

Ima ih ukupno četiri, od kojih su dvije na vrhu vaše lubanje, od kojih jedna prelazi preko središnjeg dijela vrha vaše glave, a druga u biti čini slovo T s njim tako što leži po širini lubanje.

Onaj koji ide po širini naziva se koronalni šav, dok se sagitalni šav povezuje s njim i zatim se vraća niz duljinu vaše lubanje. Njima se pridružuju lambdoidni šav i skvamozni šav.

A zašto uopće postoje i zašto kost koja štiti najvažniji organ nije jedna čvrsta kost od rođenja

Kad se rodimo, kosti u našoj glavi nisu sasvim pravilno poredane, što zapravo olakšava djetetu da se probije kroz porođajni kanal, ali kada se beba rodi, one počinju srasti. To što kosti lubanje nisu spojene znači da se ploče lubanje mogu stisnuti i preklapati kako bi se olakšao porod, a lubanji olakšalo širenje za brzi rast mozga koji se događa nakon rođenja.

To je razlog zašto bebe imaju dvije 'meke tačke' na glavi kad se rode jer kosti lubanje još nisu u potpunosti srasle, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije