Neobično / Sve zbog paradajza: Ljubičasta boja neba uplašila stanovnike

27. 11. 2020. u 16:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 51

Noćno nebo iznad Trelleborga, gradića na južnoj obali Švedske, počelo je blistati zapanjujuće ljubičasto kako je padala noć, a neki stanovnici jako su se uplašili.

Ljubičastu nijansu izazvao je novi energetski efikasan sistem osvjetljenja instaliran na jednoj od najvećih plantaža paradajza u zemlji koja se nalazi nedaleko gradića.

U Gislovu, gradiću 10 minuta istočno od Trelleborga, operateri na zasadima paradajza počeli su koristiti novi LED sistem svjetla koji štedi energiju i svijetli ljubičasto. Sistem trebao produžiti sezonu rasta povrća. 

Stanovnici Gislova i Trelleborga požalili su se kako im snažna svjetla smetaju navečer jer im svijetle u domove. Zbog toga su 6. novembra operateri počeli gasiti svjetla između 17 i 23 sata.

Neobična ljubičasta izmaglica najčešće se vidi kada su na nebu niski oblaci, koje onda lampe osvijetle odozdo.

Vlasnici plantaže rajčica, komšanija Alfred Pedersen & Son, izdali su priopćenje o neobičnom noćnom spektaklu.

"Kao prvi korak, odlučili smo navečer isključiti cijeli pogon. Iako će ovo biti korak unatrag za nas, nikako nismo htjeli naljutiti stanovnike. Samo smo željeli uštedjeti električnu energiju i uzgojiti više", rekli su, piše Daily Mail.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA