Sujevjerja: Šta (ne) biste trebali raditi prestupne godine?

Radiosarajevo.ba
Sujevjerja: Šta (ne) biste trebali raditi prestupne godine?

2020. godina je prestupna, što znači da ovaj februar ima jedan dan više. Mnoga su sujevjerja koja se vežu za ovaj datum, pogledajte samo neka.

Tradicija da žene prose muškarce svake prestupne godine

Navodno je ova tradicija počela u 5. vijeku u Irskoj, kada se sveta Brigida od Kildar ogorčeno požalila svetom Patriku da žene moraju čekati predugo da ih muškarci zaprose. Legenda kaže da je sveti Patrik donio dekret kojim se dozvoljava ženama da zaprose muškarce 29. februara, svake prestupne godine.

Šta ako muškarac odbije ponudu?

1288. godine, Škoti su donijeli zakon koji dozvoljava ženama da zaprose muškarce u Prestupnoj Godini zajedno sa zakonom koji kaže da svaki muškarac koji odbije zahtjev na ovaj dan mora da plati kaznu.

U Danskoj, ako muškarac odbije ponudu, mora ženi dati 12 pari rukavica (simbolično su rukavice tu da sakriju ženinu sramotu neposjedovanja zaručničkog prstena) a u Finskoj je kazna platno za suknju.

Rođeni na 29. februar

Osoba rođena 29. februara se zove „beba prestupne godine“. Šanse da se rodite na ovaj dan su jedan u 1461. U neprestupnoj godini, oni koji su rođeni 29. februara biraju da li će slaviti rođendan dan ranije ili dan kasnije. Nažalost to ne znači da starite samo jednu godinu svake četiri. Oprostite!

Ipak, postoje zajednice gdje prestupni rođendani nisu poželjni. Ove godine u Delhiju u Indiji ima jako puno zakazanih poroda na 29. februar, ali se roditelji sve više odlučuju na carski rez ili odgađanje trudnoće, kako bi dijete bilo rođeno 28. februara ili 1. marta.

Ne sadite voće ove godine

Prestupne godine ne sadi se voće, jer ono posađeno te godine – rađa svake druge, a prema nekim vjerovanjima, i svake četvrte.

Međutim, znatno je bolja jesenja sadnja u odnosu na proljećnu, te svi oni koji su u mogućnosti trebalo bi da svoje zasade zasnuju tokom jeseni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije