Sujevjerje / Narodna vjerovanja: Zašto je baksuzan petak 13?

13. 12. 2019. u 07:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 26

Baksuzni dan, famozni petak 13. mnogima predstavlja dan kada bi najradije ostali u krevetu ili barem kod kuće, a putovanja i rizični poduhvati odlažu se za dan kasnije.

Magazin USA Today istražio je čudne fakte koji se vežu za ovaj datum.

1. Vjeruje se da je Isus razapet u petak, zbog čega se stoljećima smatralo da taj dan donosi lošu sreću. U Srednjem svijeku vjenčanja nikad nisu održavala u petak, objasnio je za USA Today povjesničar Michael Bailey. Vjeruje se također da je na Posljednjoj večeri bilo 13 ljudi, a trinaesti je gost bio upravo Juda koji je kasnije izdao Isusa.

2.Petak 13. po prvi se put spominje u 19. stoljeću. Navodno kobni dan populariziran je u 20. stoljeću. Ipak, nije poznato kad su tačno ljudi počeli povezivati broj 13 i peti dan u tjednu.

3. Fobija od petka 13. ima i službeni naziv Triskaidekafobija je strah od broja 13, a paraskevidekatriafobija strah od petka 13.

4. Numerolozi preziru broj 13. Broj 12 u numerologiji je broj potpunosti. Godina ima 12 mjeseci, dan i noć imaju po 12 sati, Isus je imao 12 apostola, 12 je horoskopskih znakova. broj 13 stoga se smatra nepotpunim i nepravilnim. Jednostavno - lošim.

5. Praznovjerje za stolom. Osim straha od petka 13., mnogi se boje sjesti za stol oko kojeg je već 12 ljudi. Prema legendi, 13. gost za stolom prvi će umrijeti.

6. Petak 13. katastrofalan za poslovanje. U SAD-u se petka 13. boji između 17 i 21 milijun ljudi. Na svaki petak 13. u svijetu biznisa se bilježi gubitak od oko 900 milijuna dolara, procjena je Centra za kontrolu stresa i fobija u Sjevernoj Karolini (SAD). Naime, mnogi poduzetnici boje se letjeti na taj dan i ugovarati poslove i to je glavni razlog gubitaka.

(Ne)sretni dan - Zašto imamo strah od petka 13.?

U stručnoj literatuti triskaidekofobija je strah od broja 13 dok su paraskavedekatriafobija i frigatriskaidekafobija strahovi od kombinacije tog broja i petog dana u sedmici. Petak i uz to 13.dan u mjesecu za mnoge je najomraženiji i najnesrtniji dan u godini, iako vjerovanja u nesreću koju navodno donosi taj dan nije razjašnjeno.

NEMA KOMENTARA