! / Student biologije ulovio ribu pa ostao šokiran: "Vidio sam vanzemaljca plavih očiju"

18. 05. 2021. u 16:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 44

Pomisao jeste zastrašujuća, ali je stvarna: parazit koji odgrize jezik svog domaćina, zauzme njegovo mesto u ustima, i tu ostaje do kraja svog života.

Jednog takvog nedavno je otkrio jedan student iz Južne Afrike, i fotografije ovog rijetkog prizora podijelio sa naučnom i širom zajednicom, prenosi National Geographic.

Don Mark, 27, pecao je u blizini Iglenog rta kada se na njegovu udicu zakačila riba cipula od gotovo tri kilograma. Prvobitno uzbuđenje zbog ulova ubrzo je zamijenio šok koji je nastupio kada je krenuo da vadi udicu. Iz usta ribe su ga pogledale, kako on opisuje, oči "vanzemaljca".

Mark, koji slučajno studira baš morsku biologiju, čuo je za parazite koji se nastane u ustima umjesto jezika, ali ih nikada nije vidio u prirodi.

Parazit - undefined

Foto:Profimedia: Parazit

Nakon što je fotografiju poslao profesoru Niku Smitu, zoologu sa Univerziteta North-West, obradovao se otkriću da ova vrsta vaši nikada ranije nije fotografisana.

"Budući da sam morski biolog i lovim ribu od malih nogu, vidim ovo kao moj doprinos u boljem razumijevanju parazita koji živi na ili umjesto jezika riba i ajkula", rekao je za Daily Mail.

"Ali ništa zapravo nije moglo da me pripremi za trenutak kada sam otvorio usta ribe i ugledao ovog vanzemaljca plavih očiju kako zuri u mene".

Parazit koji se kači na jezik

Vaši koje jedu jezike poznate su decenijama, ali tek poslednjih godina započele su opsežne studije njihovog životnog ciklusa i ponašanja.

Smatra se da sve vrste vaši koje jedu jezik započinju svoj život kao mužjaci, plutajući okeanom tražeći ribu za koju bi mogli da se zakače.

Izgleda da sve vrste vaši do sada identifikovanih preko 280, ciljaju samo jednu vrstu ribe.

Jednom kada vaš pronađe ribu domaćina, ona prolazi kroz škrge. Ako riba domaćin već nema drugu vaš, nova se smiješta u usta, gdje se veže za jezik. Koristi prednji aparat za sisanje, i hrani se ispijajući krv. Mužjak se tokom tog procesa transformiše u ženku, a tijelo se nekoliko puta povećava zajedno sa nogama, koje koristi da bi se zakačila za ribu. Oči se smanjuju jer joj više nisu potrebne.

Kada jezik ribe na kraju odumre i ispadne zbog nedostatka krvi, vaš se zakači za korijen jezika i efikasno ga zamjenjuje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)