Stručnjak za veze upozorava: Ovo je veliki znak da je vaša veza završena - evo kako ga prepoznati

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjak za veze upozorava: Ovo je veliki znak da je vaša veza završena - evo kako ga prepoznati
Foto: Pexels / Naučnici o razvodima

Međunarodno akreditirani stručnjak za veze, Debbie Rivers, otkrila je da postoji jedan očigledan znak koji može ukazivati na to da je vaša veza na putu prema kraju. Rivers, čiji je 21-godišnji brak završio razvodom, upozorava da je prezir najveći "ubica veze" i prediktor razvoda.

Rivers, sertificirani trener s više od deset godina iskustva, naglašava da se prezir ne smije zanemariti. Prezir, kako objašnjava, predstavlja osjećaj gađenja prema partneru i može se manifestirati kroz podrugljive uvrede, sarkazam ili čak prozivanje. "Ako u vašoj vezi postoji prezir, to je najveći prediktor da ste na putu ka raskidu ili razvodu", rekla je Rivers.

Ona ističe da se prezir često javlja kada postoje dugotrajne ljutnje i neriješeni problemi u vezi, stvarajući stalne negativne misli o partneru. Osim prezira, Rivers je istaknula još tri ključna znaka da se veza raspada: kritika, odbijanje (isključivanje) i defanzivnost (ne slušanje).

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Drugi australijski stručnjak za zabavljanje, dr Lurve, također naglašava važnost prepoznavanja znakova upozorenja u ranoj fazi veze. "Ključno je da parovi rano prepoznaju znakove upozorenja i direktno im se obrate. Otvorena, iskrena komunikacija i predanost međusobnom poštovanju mogu poslužiti kao moćan protuotrov preziru, njegujući zdravije i trajnije veze," dodala je dr Lurve.

Stručnjaci se slažu da je važno obratiti pažnju na ove znakove i aktivno raditi na održavanju zdrave komunikacije kako bi veza opstala. Prezir, kako ističu, može biti tihi ubica ljubavi, ali s pravodobnim prepoznavanjem i angažmanom, parovi mogu izbjeći sudbinu razvoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije