Stručnjaci odlučili: Ovo je sada najbolji sir na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci odlučili: Ovo je sada najbolji sir na svijetu
Pixabay / Ilustracija

Norveški plavi sir je nadmašio konkurenciju iz cijelog svijeta i postao novi najbolji sir na svijetu.

Sir Nidelven Bla iz sirane Gangstad Gardsisteri takmičio se u konkurenciji najboljih sireva na svijetu u Trondhejmu, Norveškoj, na najvećem svjetskom događaju koji okuplja ljubitelje i proizvođače sireva, a organizator je Guild of Fine Food.

World Cheese Awards, sada u svom 35. izdanju, okupio je stručnjake iz cijelog svijeta kako bi krunisali ovogodišnjeg šampiona. A 2023. obilježila je rekordnu godinu za takmičenje, sa 4.502 sireva, najvećim brojem ikad, koji su stigli "brodom, kamionom, vozom i avionom" kako bi ih ocjenjivala komisija stručnjaka za sireve.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Nakon dugog dana vijećanja, ovogodišnjeg pobjednika konačno je izabrao pred publikom uživo pažljivo sastavljen "super žiri".

"Mi smo mala farma mliječnih krava smještena samo dva sata odavde, tako da ovo što se događa na našem domaćem terenu znači puno, a to što je sva ekipa iz mljekare ovde daje dodatnu iskru", rekla je Maren Gangstat, generalna direktorka Gangstat Gardsisteri.

Znate li šta se dešava sa vašim tijelom ako svaki dan jedete sir?

Znate li šta se dešava sa vašim tijelom ako svaki dan jedete sir?

Sudije su imale samo lijepe riječi o Nidelven Bla, polučvrstom siru s plavom buđi, napravljenom od pasterizovanog kravljeg mlijeka.

Jedan sudija je rekao da je sir izuzetno kremast, dok ga je drugi nazvao "savršenim plavim sirom". Treći je primjetio njegovu ravnotežu i "voćne tonove, možda neke karakteristike poput vina", prenosi Glassrpske.

Sir Nidelven Bla iz sirane Gangstad Gardsisteri

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije