Stephen Hawking: Budite vrlo oprezni ako vam se jave vanzemaljci

Radiosarajevo.ba
Stephen Hawking: Budite vrlo oprezni ako vam se jave vanzemaljci
EPA / Stephen Hawking
Stephen Hawking upozorio je čovječanstvo da se čuva eventualnih kontakata s izvanzemaljskim civilizacijama.

Astrofizičar kaže kako bi inteligentni vanzemaljci mogli istraživati plodne planete, osvajati ih i kolonizirati.

U dokumentarnoj seriji Stephen Hawking's Favourite Places, najpoznatiji svjetski naučnik ističe kako čovječanstvo treba biti vrlo oprezno ili nas čeka istrebljenje.  

Kao primjer je naveo Gliese 832c, planetu udaljenu 16 svjetlosnih godina od Sunčevog sistema, kojeg naučnici smatraju potencijalno naseljivim.

"Jednog dana mogli bismo primiti signal s takve planete, ali trebamo biti vrlo oprezni oko odgovora. Naš susret s naprednom civilizacijom mogao bi biti nalik susretu američkih Indijanaca s Kolumbom. To nije ispalo baš dobro za njih“, rekao je Hawking.

Naučnik upozorava da inteligentni vanzemaljci, ako postoje, ne moraju biti prijateljski nastrojeni, kao što ljudi često zamišljaju. Upravo suprotno, vjerovatnije je da lutaju svemirom nakon što su potrošili prirodne resurse svog planeta.

"Takve napredne vrste su mogle postati nomadi koji će pokušati osvojiti i kolonizirati svaki planet do kojeg dođu. U interesu im je da iskoriste svaki novi planet kako bi dobili materijale za gradnju novih svemirskih brodova i mogli ići dalje. Ko zna gdje im je granica?“, kaže Hawking.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije