Šta je zajedničko Putinu, Rooseveltu, Vivaldiju...

3
Radiosarajevo.ba
Šta je zajedničko Putinu, Rooseveltu, Vivaldiju...
Radiosarajevo.ba / Roosevelt, Vivaldi i Putin

Da li ste se ikad zapitali šta li se sve desilo baš na današnji dan? Vjerovatno jeste, ali možda niste istraživali. Onda je ovaj tekst za vas. Zanimljiv je podatak da nema dana u kojem se nije desio neki značajan ili neobičan događaj u svijetu. 

Šta se desilo na današnji dan, pročitajte u nastavku: 

- 1193. Umro Jusuf Saladin, sultan Egipta i Sirije, osnivač dinastije Ejubida, znameniti vojskovođa, koji je 1187. porazio krstaše kod Hatina i osvojio Jerusalem, čime je izazvao Treći krstaški rat.

- 1678. Rođen Antonio Vivaldi, italijanski skladatelj i violinista 17. i 18. stoljeća. Bio je jedan od najpoznatijih predstavnika europske barokne muzike. "Četiri godišnja doba" njegovo je najpoznatije remek-djelo.

- 1832. Umro Jean-Francois Champollion, francuski orijentalista i osnivač egiptologije. Uspio je 1822. dešifrirati hijeroglife s ploče pronađene 1799. u egipatskom mjestu Rešid.

- 1933. Franklin Roosevelt položio zakletvu kao 32. predsjednik SAD i objavio novi ekonomski program - New Deal, za savladavanje posljedica velike ekonomske krize koja je počela 1929.

- 1977. U snažnom potresu u Rumuniji, u kojem je najviše stradao glavni grad Bukurešt, poginulo je više od 1500 ljudi, a 35.000 ostalo je bez domova.

- 2002. Lider Demokratskog saveza Kosova Ibrahim Rugova postao prvi predsjednik Kosova pod međunarodnom upravom. Za prvog premijera izabran je dužnosnik Demokratske partije Kosova Bajram Redžepi.

- 2003. Umro ser Hardy Amies, dizajner i veteran britanske mode, čije su modele nosili bogati i slavni, uključujući i britansku kraljicu Elizabethu II.

- 2005. Australijski arheolozi otkrili grob za koji se vjeruje da pripada privatnom učitelju egipatskog faraona Pepija I. Grob se nalazi sjeverno od piramide faraona Tetija, Pepijevog oca, u drevnoj nekropoli Sakari, 20-ak kilometara južno od Kaira.

- 2008. Umrla Semka Sokolović-Bertok, jedna od najpoznatijih karakternih glumica bh. i jugoslavenskog glumišta. U karijeri je odigrala je sedamdesetak kazališnih uloga, snimila pedesetak filmova i petnaestak TV serijala.

- 2010. Američki Kongres izglasao rezoluciju kojom se masakr nad Armencima od turskih vojnih snaga, za vrijeme Prvog svjetskog rata, proglašava genocidom.

- 2012. U nizu eksplozija u skladištu municije u Brazzavilleu, glavnom gradu Republike Kongo, poginule su 282 osobe, ozlijeđeno ih više od 2.300, a čak 14.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom.

- 2019. Umro Luke Perry, američki glumac. Ostvario je brojne televizijske i filmske uloge, a najpoznatiji je po ulozi Dylana McKayja iz tinejdžerske serije "Beverly Hills".

- 1964. Vijeće sigurnosti UN usvojio je rezoluciju o raspoređivanju mirovnih snaga na Kipru.

- 1965. Sirija je nacionalizovala devet naftnih kompanija, među kojima i dvije kompanije američkih naftnih koncerna.

- 1970. U havariji francuske podmornice “Euridika” u Sredozemnom moru u blizini Tulona život je izgubilo svih 57 članova posade.

-1974. Konzervativci su u Velikoj Britaniji izgubili izbore i premijer Edward Heath podnio je ostavku. Novu vladu formirao je lider laburista Harold Wilson.

- 2012. Za predsjednika Rusije izabran je Vladimir Putin, koji je na toj dužnosti i ranije bio u dva mandata (2000-2008.)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije