Savjeti / Šta je bolje za TV: Iskopčati ga iz struje navečer ili na standby

17. 11. 2019. u 08:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Većina ljudi televizor drži u standby načinu rada, što znači da je uređaj sve vrijeme uključen u struju, a po potrebi ga se koristi i gasi. Pojedine kompanije savjetuju da ga se pritom isključi i iz struje.

Na ovo pitanje postoji više tačnih odgovora, ovisno iz ugla iz kojeg promatrate problem. Kompanije koje se bave energijom sigurno će savjetovati da ga isključite kako biste štedjeli struju, dok će serviseri ustvrditi da je najbolje ostaviti ga na standby načinu rada, piše Smarterials.

Zapravo, na vama je teret konačne odluke, no možda će vam sljedeći argumenti olakšati izbor.

Razlozi za Standby način rada:

1. Noću se većina uređaja nadograđuje

Proizvođači uređaja povremeno će osmisliti nadogradnju za vaš televizor, čime omogućuju bolje korištenje aparata, popravljaju softverske greške i dodaju nove mogućnosti. U novije vrijeme ljudima je dostupan Smart TV uređaj koji se spaja na internet pa je tako nadogradnja brža i manje primjetna. Problem je kad opremu tokom noći isključujete iz struje jer možete propustiti važne nadogradnje čime u konačnici možete naštetiti svom aparatu.

2. Mislit ćete da se uređaj pokvario

Ako vaš TV stalno propušta važne nadogradnje, može se početi ponašati kao da se nešto pokvarilo. Možda ćete pozvati servisera kako bi provjerio je li s uređajem sve u redu, a možda jednostavno odlučite baciti ga i kupiti novi. To bi bila šteta, jer postoji mogućnost da je s vašim TV prijemnikom sve u najboljem redu. Prije nego što ga bacite, provjerite je li dobio sve potrebne nadogradnje. U opciji „settings“ provjerite rubriku „update“. Ako ondje nema novosti, možete provjeriti na internetskim stranicama poslužitelja ima li kakvih novosti, pa spremiti update na USB i prenijeti ga na TV uređaj.

3. Pojedini aparati ne dopuštaju isključivanje Standby načina rada

Neki proizvođači su uklonili mogućnost isključivanja standby načina rada, pa TV možete ugasiti jedino ako ga isključite iz struje. To je teže ostvariti ako se utičnica nalazi iza teške police ili drugog komada namještaja. Proizvođač vam tako poručuje da je uređaj ipak najbolje da ostane uključen u struju.

4. Nećete moći snimati omiljene serije

Ako koristite mogućnost snimanja program tokom noći, isključivanjem uređaja iz struje tu ćete mogućnost propustiti. Isključivanjem uređaj briše naručena snimanja.

Razlozi za isključivanje Standby načina rada:

1. Ušteda novca

Moderni prijemnici noću troše minimalne količine struje, no njihovim potpunim isključivanjem možete uštedjeti nešto novca na godišnjem nivou.

2. Sigurnost

Sigurnije je noću isključiti prijemnik iz struje, ali ne može se reći da je nesiguran ako ga ostavite u standby načinu rada. Većina uređaja danas ima brojne sigurnosne mogućnosti koje će u slučaju požara, promjene u naponu struje ili drugih opasnosti isključiti uređaj bez da ga te promjene oštete. Valja spomenuti i da, ukoliko imate produžni kabel te u njemu držite uključeno više aparata, svakako je preporuka isključiti ih iz struje i ukloniti iz utičnice produžnog kabla čim se ne koriste.

Kad bi ipak bilo preporučljivo isključiti TV iz struje?

1. U slučaju oluje

Udar munje može doslovno spržiti aparate koji su uključeni u struju, uključujući i TV. To ne znači da morate paničariti čim vidite munju ili začujete grmljavinu, ali svakako je preporučljivo ako meteorolozi najavljuju nevrijeme isključiti aparate iz struje.

2. Ako idete na odmor

Ako zbog putovanja nećete neko vrijeme boraviti u vašem domu, zbog sigurnosti je preporučljivo isključiti sve aparate iz struje.

NEMA KOMENTARA