Spas od izumiranja: Baby boom rijetkih gorila u Ugandi

Fena
Spas od izumiranja: Baby boom rijetkih gorila u Ugandi
Foto: Pixabay / Ilustracija

Uganda je objavila kako je zabilježila baby boom gorila u nacionalnom parku koji je pod zaštitom UNESCO-a i jedna od najvećih turističkih atrakcija u toj afričkoj državi.

Petero beba gorila rođeno je u samo šest sedmica u nacionalnom parku Bwindi, objavila je UWA, ugandska agencija zadužena za zaštitu prirode.

Park se nalazi na jugozapadu Ugande, uz granicu s Demokratskom Republikom Kongo.

Posljednja gorila rođena je ovaj vikend, čime je broj novorođenih ove godine narastao na sedam. Prošle godine je rođeno samo troje. Sve bebe rođene su u istoj skupini imena Rushegira.

"Ovo je iznimno neuobično, to je veliki blagoslov", kazao je Bashir Hangi, glasnogovornik UWA-e.

Dodao je kako je velik broj rođenih gorila pokazatelj da konzervatorske mjere uspijevaju, usprkos čestim slučajeva krivolovstva i drugih prijetnji divljini.

Turizam je jedan od najvećih izvora zarade za Ugandu. Posjetitelji stižu u tu afričku državu kako bi u savanama gledali slonove, lavove, žirafe, nosoroge i druge velike životinje.

Bwindi se proteže na 320 kilometara kvadratnih i dom je za velik broj životinja i gustu tropsku šumu.

Turisti u park stižu kako bi promatrali oko 400 planinskih gorila, što je otprilike polovica sveukupne svjetske populacije, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije