Španski vojvoda Fernando kćerki dao toliko dugo ime da je - protuzakonito

2
Radiosarajevo.ba
Španski vojvoda Fernando kćerki dao toliko dugo ime da je - protuzakonito
Foto: Screenshot/Instagram / Fernando Fitz-James Stuart i Sofía Palazuelo

Mlađoj kćerki dali su 11 imena i prezimena, u čast prabake koja ih je imala 57 i ušla u Guinnessovu knjigu rekorda, no službenici su im naredili da ih skrate ili nema upisa bebe u knjigu rođenih.

Španski aristokrat Fernando Fitz-James Stuart i njegova supruga, Sofía Palazuelo, suočeni su s nesavladivim, birokratskim problemom. Riječ je o njihovoj mlađoj kćerki, Sofíji Fernandi Dolores, bebi bremenitog imena koja je na svijet stigla početkom ove godine u bolnici Hospital de Nuestra Señora del Rosario, u Madridu.

Stvar je u tome da se markantan 33-godišnji plemić, 17. vojvoda od Huéscara (riječ je o opštini i slikovitom mjestu u pokrajini Granada), dogovorio s 31-godišnjom suprugom da će njihova beba, osim maminog, ponijeti cijeli niz imena kako bi se udovoljilo običajima drevne, razgranate porodice i odala počast znamenitoj pretkinji.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Stoga su malenoj dali cijeli niz imena: Sofía Fernanda Dolores Cayetana Teresa Ángela de la Cruz Micaela del Santísimo Sacramento del Perpetuo Socorro de la Santísima Trinidad y de Todos Los Santos. U skladu s običajem, ime prinove otkriveno je na njenom krštenju u oktobru ove godine. Svećeniku koji je krstio, nisu smetala: problem je iskrsnuo u matičnom uredu kada je malenu trebalo upisati u knjigu rođenih. Njen tata pojasnio je nadležnim službenicima da beba ima dugačko ime, čak i za španske pojmove jer nosi imena i titule svoje prabake, vojvotkinje od Albe, svojevremeno najbogatije žene u Španiji.

Radi se o baki zgodnog vojvode Fernanda Fitz-Jamesa Stuarta, koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao aristokratkinja s najviše titula na svijetu. Imala ih je 57.

Ponosnom tati jasno je da curici ne može dati previše imena i stoga ih je u dogovoru sa suprugom sveo na najvažnijih 11. Bračni par vjerovao je da će sve biti uredu i da toliki broj imena i prezimena ne bi smio biti problem. Međutim, vojvodino objašnjenje nije prošlo. Službenici u matičnom uredu naložili su mu da preimenuje kćer odnosno skrati popis imena, piše Vanity Fair.

"Ne smije se upisati više od jednog složenog imena, niti više od dva jednostavna" stoji u drugom članu važećeg španskog Zakona o imenu i prezimenu i njihovom redoslijedu.

Vojvoda to mora poštovati ako želi dijete upisati u registar rođenih. Pitanje je sad koja imena zadržati, a koja će odbaciti, a da se niko u toj velikoj i slavnoj porodici ne uvrijedi?

Par koji se vjenčao 2018. godine ima stariju kćerku Rosario Matilde Sofía, rođenu 2021. godine. Čini se da je nekako je uspjela izbjeći sudbinu mlađe sestre. Dvogodišnjakinja ima "samo" šest imena: Rosario Matilde Sofía Cayetana Dolores Teresa. No, to je privremeno jer će kao starije dijete u porodici jednog dana naslijediti titulu vojvotkinje od Albe (i sva imena koja uz to idu) dok će njen tata, vojvoda Fernando, jednog dana od oca baštiniti titulu vojvode od Albe. A uz nju ide i 50 titula. Radi se o jednoj od najutjecajnijih španskih i evropskih aristokratskih porodica čija su se imena i prezimena nasljeđivala od 1472. godine, kada je njihova kuća službeno osnovana, do danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije