Šokantni snimci eksperimenta nad vojnicima kojima su krišom dali LSD

Radiosarajevo.ba
Šokantni snimci eksperimenta nad vojnicima kojima su krišom dali LSD
YouTube / Prtscr
Na internetu se pojavio fascinantni snimak iz 1964. godine koji prikazuje vojnike britanske Kraljevske mornarice pod utjecajem narkotika LSD-a.

Nevjerovatni klip prikazuje vojnike koji očigledno imaju halucinacije, kako se penju po drveću u pokušaju da nahrane ptice i kako se nekontrolirano smiju, piše Daily Mail.

Britanska vojska sprovela je eksperimente koji su uključivali primjenu LSD-a u decembru 1964. u nadi da će ta halucinogena supstanca poslužiti u mogućem ratu za onesposobljavanje neprijatelja. U eksperimentu je učestvovao 41 vojnik Mornarice, ali snimak prikazuje samo njih 17.

Naučnici su im rekli da tokom tri dana treba da izvode vojnu vježbu i "uhvate što je moguće više terorista". Prvog dana dobijali su običnu vodu i normalno izvršavali zadatke. Međutim, drugog dana, bez njihovog znanja, naučnici su im ubacili LSD u jutarnji napitak. Kad je narkotik počeo da djeluje, disciplina je popustila i za samo trideset minuta, vojnici su besciljno tumarali šumarkom i kikotali se bez očiglednog razloga.

Nadređeni više nisu mogli uopšte da ih kontroliraju, pa čak ni da komuniciraju s njima.

Jedan vojnik kome je naređeno da posječe drvo došao je gotovo do polovine debla, koristeći samo ašov, ubijeđen da u rukama drži sekiru.

Dietilamid lizerginske kiseline, poznatiji kao LSD, mijenja svest ljudi, budi halucinacije i čini da osoba prestane da bude svjesna sebe. Kod nekih dovodi do pozitivnog raspoloženja, dok kod drugih budi strahove i paranoju.

Tajna obaveštajna služba MI6 2006. je isplatila kompenzaciju bivšim vojnicima za eksperimente koji su na njima rađenih pedesetih i šezdesetih godina, kada su dobijali LSD uprkos tome što za to nisu dali pristanak.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije