Ispovijesti bivših vojnika iz BiH koji su postali ovisnici: Sve je počelo u ratu...

Radiosarajevo.ba
Ispovijesti bivših vojnika iz BiH koji su postali ovisnici: Sve je počelo u ratu...
BH Dani / Ilustracija
Broj registrovanih narkomana u BiH nakon rata povećan je za deset puta u odnosu na predratne godine, a strah, mržnja, pojava beznađa i stres uzrokovali su takvo stanje, tvrde stručnjaci.

U brojnim kuloarima postoje priče kako su vojnici na svim zaraćenim stranama, tokom rata u BiH, koristili brojne opijate, a to potvrđuje i priča dvojice pripadnika Armije RBiH i HVO-a, koji se i danas nalaze na odvikavanju, prenosi BIRN - Detektor.ba.

Oni su drogu počeli konzumirati tokom rata jer "život nije vrijedio ništa", ali i zbog mržnje.

Droga je bila idealan okidač za ljude da prebrode neku psihološku krizu koja je nastala u ratu”, kaže Mario, bivši pripadnik HVO-a.

Narkotička sredstva tokom ratnih dejstava su se nabavljala na razne načine, od “trebovanja vojske” preko medicinskih saniteta ili švercom. Koristili su se “trava”, heroin kad ga je bilo, “artani”, “trodoni”, “heptanoni”, morfij, ili pak drugi opijati koji imaju slično dejstvo kao heroin.

Posljedice takvih stanja osjećaju i današnje generacije, te nerijetko i djeca demobilisanih boraca koji su ovisnici posjećuju zavode za liječenje ovisnosti, a ovisnostima su podložna i djeca čiji su roditelji ranjeni ili nestali tokom rata.

Život – marka ili metak

Prije 90-ih godina, na području BiH je bilo registrovano oko 1.500 korisnika droga, ali tokom rata taj broj značajno raste.

“Manje sam mislio glavom, svejedno mi je bilo da li će me pogoditi metak ili granata. Život se u ratu nije cijenio, život je bio marka ili jedan metak. Tako je vladalo ovdje gdje sam ja ratovao, oko Mostara i u istočnoj Hercegovini. Bilo je svejedno da li si se nadrogirao ili ne”, priča Mario, koji je 18 godina konzumirao različite narkotike.

Tokom ratnih dana, pojašnjava, kao vojnik je pisao “kilogram ‘trave’” pod “trebovanje”. Drogu je nastavio konzumirati i godinama nakon rata. Danas se nalazi na liječenju od droge u Udruzi “Milosrdni otac” u Međugorju.

Bivši pripadnik ARBiH koji se liječi u Zavodu za bolesti ovisnosti u KS-u, drogu je prvi put probao u ratu. Zarobljen je i odveden u logor “Kod Sonje” u Vogošći, gdje je premlaćivan i odvođen u “živi štit”.

Kad sam se vratio iz zarobljeništva, osjećao sam još veću mržnju. Postao sam ovisnik o ‘travi’, tabletama, alkoholu”, kaže ovaj Sarajlija, navodeći da je tri godine nakon rata počeo uzimati heroin, vjerovatno zbog ratnih trauma.

Heroin je s 14 godina, prije ratnih dešavanja, počeo uzimati N.A. Nastavlja se drogirati i u ratu. Kako kaže, razlog su katastrofični događaji, pogibija oca i prijatelja.

Dolazili smo na razne načine do droge, i preko ljekara i medicinskih radnika. Išli smo do Zenice po ‘heptanon’, ‘travu’, ‘tramadol’”, priča N.A.

“Artani” i “trodoni”

Džemal Murga, penzionisani inspektor iz Odjela za suzbijanje narko-kriminala u MUP-u KS-a, prisjeća se kako je neposredno nakon ratnih dejstava otišao u Nišiće, gdje je bila ambulanta Vojske Republike Srpske. Prema njegovim riječima, našao je ambalažu od opijata koji imaju isto dejstvo kao heroin.

Prema Murginom sjećanju, komandanat diverzanata u Varešu mu je 1994. godine rekao da svi izuzev njega uzmaju “artane” i “trodone”.

“Švercalo se u Sarajevu medicinskim narkoticima. U Hrasnici smo pronašli ogromnu količinu analgetika s kodeinom. Ovisnik nam se povjerio da kroz tunel iz Hrasnice donose ‘lorcet’, koji u sebi sadrži kodein, a koji ima isto dejstvo kao heroin”, kaže Murga.

Prema njegovim riječima, vojska je najviše zloupotrebljavala morfij jer ga je bilo u ogromnim količinama.

Brojni drugi svjedoci, kao što je Nermana Mehić-Basara, direktorica Zavoda za bolesti ovisnosti KS-a ističu kako su vojni saniteti dobijali puno narkotičkih analgetika, koji su zloupotrijebljivani.

Prvenstveno su se vojnicima davali kako bi umanjili stres, a nakon što su uvidjeli da nemaju straha, kako objašnjava, vojnici su to sve češće uzimali, i poslije rata neki su ispoljavali simptome ovisnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije