Snimljena misteriozna svemirska eksplozija, najveća ikada

Radiosarajevo.ba
Snimljena misteriozna svemirska eksplozija, najveća ikada
Astronomi širom svijeta nedavno su snimili misterioznu svemirsku eksploziju golemih razmjera, oko 100 puta sjajniju od supernove.

Eksplozija se dogodila na udaljenosti od oko 200 milona svjetlosnih godina, a u svemir je odaslala zračenje u gotovo svim dijelovima elektromagnetskog spektra i čestice visokih brzina od oko 20.000 km u sekundi čija se temperatura procjenjuje na oko 8.900 stepeni celzijusa.

Trajala je neočekivano kratko. Uobičajeno velike eksplozije zvijezda vrhunac dosežu kroz nekoliko sedmica, no ova ga je postigla u samo dva dana i zatim počela slabjeti.

Nitko ne zna šta je

Fenomen koji je nazvan AT2018cow i dobio je nadimak Krava, prvi je zabilježio teleskop ATLAS promatračnice Keck u Mauna Kei na Havajima, no promatranju se ubrzo pridružilo 20-ak drugih teleskopa (dolje snimka ATLAS-a).

Supernove u svojim bljeskovima mogu stvoriti više svjetlosti i energije od našeg Sunca za cijelog njegovog životnog vijeka, odnosno više od cijelih galaksija. Smatraju se najsjajnijim eksplozijama u svemiru, no Krava ih je nedvojbeno zasjenila.

Astronomi su u početku mislili da se eksplozija dogodila u Mliječnom putu jer je tako sjajna, međutim, kineska spektroskopska analiza pokazala je da potječe iz galaksije poznate kao CGCG 137-068 u zviježđu Herkula.

Postoji mogućnost da je odaslala gravitacijske valove kakvi se očekuju u eksplozijama supernova, no nažalost detektori LIGO-a koji bilježe takve pojave, bili su isključeni zbog radova na održavanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije