Smrdljivi džin: Otkriven najveći cvijet na svijetu

Radiosarajevo.ba
Smrdljivi džin: Otkriven najveći cvijet na svijetu
Foto: National Geographic / Raflezija

Najveći cvijet na svijetu upravo je otkriven na Sumatri, u Indoneziji, a prečnik njegovog cvijeta iznosi nevjerovatnih 111 centimetara!

Riječ je o rafleziji, koja je i ranije držala ovaj rekord, s tim što je prethodna najveća raflezija koju smo pronašli - a otkrili smo je isto na Sumatri - imala prečnik od 107 centimetara. 

Raflezija nije samo gigantski cvijet, ona nema lišće, stabljiku ni "regularne" korijene. Ne može fotosintezirati i zapravo "usisava" hranu i vodu iz posebne loze koristeći tanke filamente (prašnikove niti, op.pr.) koje izgledaju kao fungalne ćelije. 

Pripija se uz tu lozu godinama prije nego što procvjeta, a pupoljak raste nekoliko mjeseci sve dok ne postane gigantski cvijet koji izgleda kao ogromna crvena kanta s velikim, debelim laticama. 

Raflezija je poznata i po tome što je najsmrdljiviji cvijet na svijetu - smrdi na trulo meso, što, zajedno s nevjerovatnom veličinom, privlači muhe koje vrše polinaciju. Raflezija također "krade" nešto od DNK loze s kojom živi i koristi ga za sopstveni genetski kod - zašto to radi, još uvijek ne znamo. 

Nažalost, kao i mnoge druge vrste, raflezija je na rubu izumiranja i nestanka. Šume u ovom području nestaju "brzinom svjetlosti", a nemoguće ju je vještački uzgojiti. 

Da su jadne raflezijice slonovi ili kitovi, cijeli svijet bi se digao na noge da je sačuvamo...ovako, smrdljivi gigant među cvjetovima ubrzo bi mogao ostati samo uspomena u knjigama biologije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije