Dva najgora mjesta za biljke u domu tokom hladnih dana

Radiosarajevo.ba
Dva najgora mjesta za biljke u domu tokom hladnih dana

Postoje dva mjesta u domu koja biljkama zimi najmanje odgovaraju, a to su hladni prozori kroz koje ulazi zrak i mjesta iznad te pokraj radijatora ili nekog drugog izvora topline, pojasnio je Puneet Sabharwal, izvršni direktori i suosnivač tvrtke 'Horti' koja se bavi biljem.

Savjetuje provjeriti jesu li prozori hermetički zatvoreni prije odluke da se kraj njih drže biljke, a važno je paziti i da listovi biljaka ne dodiruju hladno staklo. Radijatori, kaže, isušuju zrak i izvlače vlagu iz kućnih biljaka pa je bolje ne držati ih blizu. Ako vidite da lišće vene i poprima smećkaste dijelove, svakako premjestite biljku dalje od izvora topline ili je češće prskajte vodom.

Dobra ideja je grupirati biljke jer se tako bolje održava dobra razina vlage oko njih, a osim toga to u prostoru može izgledati vrlo zanimljivo. Valja imati na umu da sunčeve zrake zimi padaju pod drugim kutom na biljke i obično je sunce skriveno iza oblaka.

“Sunčevo svjetlo je oskudno u ovo doba godine, ali biljkama je ono i dalje potrebno. Savjetujem držati ih bliže prozorima koji su okrenuti prema jugu ili zapadu jer je na njima najviše izravne sunčeve svjetlosti. Također, povremeno okrećite lonce s biljkama tako da biljka dobiva dovoljno svjetla sa svih strana”, savjetuje ovaj stručnjak.

Još nekoliko savjeta Puneeta Sabharwala:

Pazite na temperaturu i vlagu

Većina biljaka uspijeva na temperaturama između 18 i 24 stupnja Celzijusova te na vlažnosti zraka od 50 posto, kaže Puneet. Stoga je važno prilagoditi dom tim uvjetima. Nije loše nabaviti ovlaživač zraka koji, osim što će usrećiti vaše biljke, usrećit će i vašu kožu jer neće biti toliko suha.

Zalijevajte ih manje

Kućne biljke tijekom zime rastu sporije pa im je potrebno manje vode. Naime, ukoliko ih zalijevate pretjerano, biljke su zimi sklonije bolestima i to je najveći problem. Puneet savjetuje gurnuti prst u zemlju na dubinu od 2,5 do 5 centimetara kako bi se pravilno utvrdili je li zemlja suha ili je ipak vlažna. Ukoliko pod prstom osjetite da je jako suha, ulijte malo vode. Svakako pazite da je voda ugrijana na sobnu temperaturu kako se korijenje ne bi šokiralo.

Brišite prašinu s listova

Nagomilana prašina na lišću kućnih biljaka otežava im apsorpciju dovoljne količine svjetlosti u ionako kratkim zimskim danima. Stoga, redovito uklanjajte prašinu sa listova - prebrišite ih svakih nekoliko tjedana vlažnom krpom. Uz to, obratite pažnju i na čistoću prozora jer ako su prljavi, manje svjetlosti dolazi do vaših biljaka.

Birajte biljke ovisno o uvjetima

Ukoliko u domu nemate dovoljno sunčevog svjetla za biljke, birajte one koje ga zahtijevaju manje. Na primjer, zamija (Zamioculcas zamiifolia) je biljka za koju kažu da ju je gotovo nemoguće ubiti. Ne treba joj puno svjetla niti vlage, i vrlo je nezahtjevna za održavanje. Slična je i sabljica (lat. Sansevieria trifasciata, a zovu je i svekrvin jezik). Ako u domu imate obilje direktne svjetlosti, tada slobodno možete posegnuti za sukulentima, prenosi mindbodygreen.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije